Ta torta z malinami združuje mehak in sočen biskvit, sadno malinovo marmelado ter kremasto vanilijevo kremo. Popolna za posebne priložnosti ali kot božična sladica.

Sestavine

Za vanilijevo kremo:

  • 3 rumenjaki
  • 45 g (2 žlici) sladkorja
  • 20 g (0,7 oz ali 1,8 žlice) koruznega škroba
  • 1 čajna žlička vanilijeve tinkture (ali 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja)
  • 180 g (3/4 skodelice) toplega mleka

Za biskvit:

  • 45 ml (približno 60 °C) toplega mleka
  • 40 ml rastlinskega olja
  • 4 rumenjaki
  • 25 g  sladkorja
  • 75 g moke
  • 1/3 čajne žličke pecilnega praška
  • 4 beljaki
  • 70 g sladkorja

Za navlažitev biskvita:

  • 100 ml vroče vode
  • 70 g sladkorja
  • 1 čajna žlička vanilijeve tinkture

Za malinovo marmelado:

  • 250 g malin
  • 100 g (sladkorja
  • 5 g pektina
  • 1 čajna žlička limoninega soka ali ščepec citronske kisline

Za masleno kremo:

  • Ohlajena vanilijeva krema (sobna temperatura)
  • 150 g masla (sobne temperature)

Postopek

  1. Rumenjake, sladkor in koruzni škrob stepite v gladko zmes.
  2. Počasi prilijte toplo mleko in ves čas mešajte.
  3. Lonec postavite na nizek ogenj in kuhajte ob nenehnem mešanju, dokler se krema ne zgosti.
  4. Kremo odstavite in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
  5. Zmešajte toplo mleko, olje, rumenjake in sladkor. Mešajte, dokler se ne povežejo.
  6. Dodajte presejano moko in pecilni prašek ter mešajte, dokler zmes ni gladka.
  7. Beljake stepite v čvrst sneg, sladkor dodajte v dveh korakih.
  8. Snežno maso postopoma vmešajte v biskvitno testo v treh korakih.
  9. Testo vlijte v pekač (30 x 40 cm) obložen s papirjem za peko in pecite pri 170 °C (brez ventilacije) 13–14 minut.
  10. Maline, sladkor in pektin segrejte na zmernem ognju.
  11. Dodajte limonin sok in kuhajte 1 minuto po vretju.
  12. Marmelado precedite skozi sito in pustite, da se ohladi.
  13. Zavrite vodo, sladkor in vanilijevo tinkturo ter dobro premešajte.
  14. Biskvit ohladite in narežite na 5 enakih trakov (5–6 cm širokih).
  15. Vsak trak premažite z navlažitvijo in nato z malinovo marmelado.
  16. V vanilijevo kremo postopoma vmešajte maslo, da dobite gladko in puhasto teksturo.
  17. Kremo dajte v dresirno vrečko z ravno konico.
  18. Biskvitne trakove zvijajte in jih sestavite v krožno obliko na servirnem pladnju. Vsak sloj premažite z masleno kremo.
  19. Z zunanjo plastjo maslene kreme poravnajte torto in jo po želji okrasite.
  20. Torto postavite v hladilnik za 50–60 minut, da se strdi.
  21. Narežite in postrezite.

Video recept

 

NAREDITE TUDI: Užitni čokoladni storži, da popestrijo praznike


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Samo peščica ljudi lahko najde zvezdo na vrhu božičnega drevesa v 5 sek
Naslednji članekVeč kot 10 idej za božično sladico, s katero boste navdušili goste