Ta torta z malinami združuje mehak in sočen biskvit, sadno malinovo marmelado ter kremasto vanilijevo kremo. Popolna za posebne priložnosti ali kot božična sladica.
Sestavine
Za vanilijevo kremo:
- 3 rumenjaki
- 45 g (2 žlici) sladkorja
- 20 g (0,7 oz ali 1,8 žlice) koruznega škroba
- 1 čajna žlička vanilijeve tinkture (ali 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja)
- 180 g (3/4 skodelice) toplega mleka
Za biskvit:
- 45 ml (približno 60 °C) toplega mleka
- 40 ml rastlinskega olja
- 4 rumenjaki
- 25 g sladkorja
- 75 g moke
- 1/3 čajne žličke pecilnega praška
- 4 beljaki
- 70 g sladkorja
Za navlažitev biskvita:
- 100 ml vroče vode
- 70 g sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijeve tinkture
Za malinovo marmelado:
- 250 g malin
- 100 g (sladkorja
- 5 g pektina
- 1 čajna žlička limoninega soka ali ščepec citronske kisline
Za masleno kremo:
- Ohlajena vanilijeva krema (sobna temperatura)
- 150 g masla (sobne temperature)
Postopek
- Rumenjake, sladkor in koruzni škrob stepite v gladko zmes.
- Počasi prilijte toplo mleko in ves čas mešajte.
- Lonec postavite na nizek ogenj in kuhajte ob nenehnem mešanju, dokler se krema ne zgosti.
- Kremo odstavite in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
- Zmešajte toplo mleko, olje, rumenjake in sladkor. Mešajte, dokler se ne povežejo.
- Dodajte presejano moko in pecilni prašek ter mešajte, dokler zmes ni gladka.
- Beljake stepite v čvrst sneg, sladkor dodajte v dveh korakih.
- Snežno maso postopoma vmešajte v biskvitno testo v treh korakih.
- Testo vlijte v pekač (30 x 40 cm) obložen s papirjem za peko in pecite pri 170 °C (brez ventilacije) 13–14 minut.
- Maline, sladkor in pektin segrejte na zmernem ognju.
- Dodajte limonin sok in kuhajte 1 minuto po vretju.
- Marmelado precedite skozi sito in pustite, da se ohladi.
- Zavrite vodo, sladkor in vanilijevo tinkturo ter dobro premešajte.
- Biskvit ohladite in narežite na 5 enakih trakov (5–6 cm širokih).
- Vsak trak premažite z navlažitvijo in nato z malinovo marmelado.
- V vanilijevo kremo postopoma vmešajte maslo, da dobite gladko in puhasto teksturo.
- Kremo dajte v dresirno vrečko z ravno konico.
- Biskvitne trakove zvijajte in jih sestavite v krožno obliko na servirnem pladnju. Vsak sloj premažite z masleno kremo.
- Z zunanjo plastjo maslene kreme poravnajte torto in jo po želji okrasite.
- Torto postavite v hladilnik za 50–60 minut, da se strdi.
- Narežite in postrezite.
Video recept
NAREDITE TUDI: Užitni čokoladni storži, da popestrijo praznike
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku