Gratinirane palačinke so vedno dobra ideja za kosilo, a kaj če bi jih za spremembo naredili malo drugače. Tokrat vam predlagamo recept za palačinke z gobami, piščancem in sirom, ki navdušijo vsakogar.
Sestavine
Sestavine za 12 palačink:
- 2 jajci
- 2 ščepca soli
- 250 mililitrov mleka
- 150 gramov moke
- 2 žlici rastlinskega olja
- 140 mililitrov vode
Sestavine za bešamel omako:
- 50 gramov masla
- 30 gramov moke
- 420 mililitrov mleka
- pol čajne žličke soli
Druge sestavine:
- 500 gramov gob
- 100 gramov čebule
- 400 gramov piščančjih prsi
- olje za cvrtje
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 čajna žlička soli
- pol čajne žličke popra
- pol čajne žličke origana
- 250 gramov naribanega poltrdega sira
- nekaj sesekljanega peteršilja
Postopek
- Razžvrkljajte 2 jajci z 2 ščepcema soli.
- V mešanico postopoma vmešajte 250 mililitrov mleka.
- V testo vmešajte še 150 gramov moke.
- Dodajte 2 žlici rastlinskega olja.
- Na koncu dodajte 140 mililitrov vode, da dosežete želeno gostoto.
- V ponvi (najbolje premera 18 do 20 centimetrov) specite palačinke.
- Bešamel doda jedi kremasto teksturo in bogat okus.
- V ponvi na srednje močnem ognju stopite 50 gramov masla.
- Vmešajte 30 gramov moke in med stalnim mešanjem pražite 2 do 3 minute.
- V zmes postopoma dodajte 420 mililitrov mleka in ob stalnem mešanju 5 do 6 minut kuhajte dokler se ne zgosti.
- Začinite s pol žličke soli.
- Ko je pripravljena, bešamel omako odstavite, medtem ko delate nadev za palačinke.
- Na tanko narežite 500 gramov gob in 100 gramov čebule.
- 400 gramov piščančjih prsi narežite na majhne kocke.
- V ponvi segrejte nekaj olja in na močnem ognju pražite piščanca 7 do 8 minut.
- V ponev dodajte čebulo in jo še naprej pražite 3 do 4 minute.
- Dodajte gobe in jih kuhajte dodatnih 9 do 10 minut.
- Okuse okrepite z 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 čajno žličko soli in popra ter 10 grami origana. Vse skupaj kuhajte še 5 minut.
- Ko so vse komponente pripravljene, je čas za sestavljanje in peko jedi.
- Pekač velikosti 32 x 22 cm namastite z maslom.
- Z mešanico piščanca in zelenjave napolnite palačinke, jih zvijte, kot kaže v videu, in položite v pekač.
- Nadevane palačinke prelijete z bešamelom in potresite s približno 250 grami naribanega poltrdega sira.
- Pecite 25 minut na 200 stopinjah.