Ta čokoladna rolada s češnjevim nadevom je čudovita sladica, ki bo zadovoljila vsakega sladkosnedca. Kombinacija bogate čokolade, kremastega sira in češenj ustvari harmonično mešanico okusov. Ne glede na to, ali jo postrežete kot sladico za posebno priložnost ali si preprosto privoščite sladko poslastico, bo ta recept zagotovo navdušil množice.

Sestavine

  • 60 g moke
  • 20 g kakava v prahu
  • 3 jajca
  • ščepec soli
  • 70 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 350 g skute, ricotte ali mascarponeja
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 150 g konzerviranih češenj
  • 80-100 g češnjevega soka s sladkorjem (iz konzerviranih češenj)
  • 80 g temne čokolade (54-56 % kakava)
  • Okraski: čokoladni ostružki in sladkane češnje

Postopek

  1. Pečico segrejte na 190°C.
  2. V skledi skupaj zmešajte moko in kakav v prahu.
  3. V ločeni skledi stepajte jajca s ščepcem soli, dokler se ne potrojijo ali početverijo (približno 10 minut).
  4. Stepenim jajcem postopoma dodajte sladkor in vanilijev sladkor ter stepajte dokler zmes ne postane svetla in puhasta.
  5. Mešanico moke in kakava nežno vmešajte v jajčno zmes, pazite, da testo ne izgubi volumna.
  6. Pekač (27×36 cm) obložite s peki papirjem in vanj enakomerno vlijete maso.
  7. Pecite v predhodno ogreti pečici 10 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, ne izstopi čist.
  8. Odstranite iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi.
  9. Za pripravo češnjevega nadeva v skledi zmešajte mehki sir, maslo, sladkor v prahu in vanilijev sladkor. Mešajte do gladkega.
  10. Odstavite 50 g te mešanice (hranite jo v hladilniku za kasnejšo uporabo).
  11. Češnje iz pločevinke odcedimo in 80-100 g češnjevega soka s sladkorjem prihranimo za vlaženje.
  12. Čokoladno rolado navlažite s sokom in namažite s plastjo mešanice sira in masla.
  13. Po nadevu izdatno potresite češnje.
  14. Čokoladno rolado tesno ovijte s peki papirjem in postavite v hladilnik za 3-4 ure.
  15. Za pripravo čokoladnega ganacheja v ognjevarni posodi nad vrelo vodo stopite 80 g temne čokolade. Pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
  16. V ločeni skledi stepite preostalo mešanico sira in masla, dokler ne postane svetlo in puhasto.
  17. Mešanici postopoma dodajte stopljeno čokolado in nadaljujte z mešanjem, dokler se ne poveže.
  18. Ohlajeno čokoladno rolado premažete s tanko plastjo čokoladnega ganacheja.
  19. Po vrhu potresite čokoladne ostružke za okras.
  20. Okrasite s sladkanimi češnjami.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako očistiti steklenice: preprosti nasveti in triki
Naslednji članekTo so zelo pogosti razlogi, zakaj vam kruh ne vzhaja pravilno