Nasiten, hrustljav in okusen domači kruh je prava poslastica.
Včasih peka kruha ni tako enostavna, kot se zdi. Tisti drobni organizmi, ki skrbijo, da vaš kruh dobi želeno puhasto teksturo, potrebujejo nekaj posebne pozornosti – pravilno temperaturo, primerno hrano in optimalne pogoje. Če katera od teh spremenljivk manjka, je končni rezultat lahko kruh, ki preprosto ne vzhaja tako, kot bi moral. Po vseh teh fazah gnetenja in vzhajanja je to lahko pravo razočaranje. Da bi se izognili morebitnim težavam v prihodnosti, preverite naslednje razloge, zakaj vaš kruh morda ne doseže želenega vzhajanja.
Kvas je prestar
Če je kvas, ki ga nameravate uporabiti, že presegel rok uporabe, obstaja znatna verjetnost, da ne bo dobro vzhajal, če sploh. Kvas kot mikroorganizem ima omejeno življenjsko dobo, zato je za najboljše rezultate vedno priporočljivo uporabljati kvas pred iztekom datuma.
Pretopla voda
Preden ga dodate v testo za kruh, se prepričajte, da je kvas, ki ga uporabljate, še vedno aktiven. Voda, ki jo uporabljate pri pripravi kvasa, naj bo pravilne temperature. Priporočljivo je, da temperatura vode ostane med 40 in 46ºC. Voda, ki je preveč vroča, lahko uniči kvasovke in zmanjša njihovo sposobnost vzhajanja.
Na drugi strani pa tudi premrzla voda ni priporočljiva. Zagotovite, da je temperatura vode primerna za spodbujanje aktivnosti kvasa in doseganje optimalnega rezultata.
Premrzlo okolje
Peka kruha v poletnem času je pravo veselje. Tople in vlažne temperature pomagajo testu lepo vzhajati. Toda pozimi je lahko pravi podvig, da dobite temperaturo, ki jo potrebujete v hladnejšem domu.
Če je vaša kuhinja prehladna, kvas preprosto nima pravega ozračja, ki bi pomagalo testu vzhajati.
Preveč soli
Še en ubijalec kvasovk: sol. Medtem ko večina receptov za kruh zahteva malo soli, lahko preveč sestavine prepreči kvasu, da bi opravil svoje delo. Da preprečite, da bi sol obkrožila vaš kruh, merite natančno in nikoli ne nalijte kvasa in soli enega na drugega v posodo za mešanje.
Preveč sladkorja
Na splošno sladko testo vzhaja dlje. To je zato, ker sladkor absorbira tekočino v testu – isto tekočino, s katero se hrani kvas. Če imate v testu preveč sladkorja, obstaja velika verjetnost, da bo požrl skoraj vso hrano, ki jo potrebuje kvas.
Preveč moke
Tukaj je pomembna lekcija: preveč katere koli sestavine lahko pokvari vaš kruh – tudi moke. Preveč moke lahko naredi vaše testo trdo in suho. In vsi vemo, kaj se zgodi, če ni dovolj tekočine, da bi jo lahko uporabil kvas: ne deluje tako, kot bi moral. Zato bodite pozorni na svoje mere in na to, koliko moke pobere vaše testo v procesu gnetenja. Želite, da je testo rahlo lepljivo in elastično.
Sedaj, ko ste dobili vse informacije, peka kruha ne bi smela biti več težava.