Shakshuka je preprosta jed iz jajc v slastni omaki iz paradižnikovih krhljev, paprike, čebule, popra in drugih vrst zelenjave ter severnoafriških začimb, kot so kumina, paprika in kosmiči rdeče paprike.
Čeprav jed izvira iz Tunizije, je priljubljen obrok po vsem svetu, lahko jo prilagodite tudi po svojih željah.
Sestavine
- 2 žlici olja
- 1 srednje velika čebula, sesekljana
- 4 stroki česna, mleti
- 2 zeleni čiliji, narezani
- ½ skodelice zelene paprike, sesekljane
- ½ skodelice rdeče paprike, sesekljane
- 2 skodelici svežih ali konzerviranih paradižnikov, nasekljanih
- ½ čajne žličke kumine v prahu
- ½ čajne žličke rdečega čilija v prahu
- ½ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke paprike
- 4 žlice vode
- 4 srednje velika jajca
- ¼ čajne žličke črnega popra
- 1 žlica sesekljanega koriandra za okras
Postopek
- V veliko ponev na zmeren ogenj dodajte 2 žlici olja.
- Dodajte sesekljano čebulo, mleti česen in sesekljane čilije ter pražite približno 1 minuto, dokler se čebula ne zmehča.
- V ponev dodajte sesekljano zeleno in rdečo papriko.
- Kuhajte 2-3 minute in občasno premešajte, da se paprike zmehčajo.
- Dodajte nasekljane paradižnike (sveže ali konzervirane) ter premešajte.
- Dodajte kumino, rdeči čili v prahu, sol in papriko ter ponovno premešajte.
- Vlijte 4 žlice vode in ponev pokrijte. Kuhajte na majhnem ognju približno 10 minut.
- Ko je zelenjavna mešanica kuhana, naredite štiri majhne vdolbine v omaki.
- V vsako vdolbino razbijte jajce. Kuhajte s pokrovom na majhnem ognju še 5 minut, dokler jajca niso poširana, beljak mora biti trd, rumenjak pa mehak.
- Potresite s črnim poprom.
Video recept
Zadnji prispevki
- FIlmski kviz: Ugani film po eni sami sličici
- Kolikokrat se lahko uporabi isto olje za cvrtje?
- Recept: Kumarice v omaki – odlična ideja za poletno kosilo
- Tedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #114
- 10 kuharskih napak, ki jih pogosto naredimo, ne da bi se tega zavedali
- Zakaj spodnji listi paradižnika porumenijo in kaj to pomeni za pridelek?