Pripravite okusen svinjski file, ki ga dopolnjuje bogata gobova omaka s harmonično mešanico začimb in zelišč. Ta recept je popoln za impresivno večerjo, ki bo zagotovo navdušila vaše brbončice.
Sestavine za meso
- 800 gramov svinjskega fileja
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 čajne žličke črnega popra
- 2 žlici rastlinskega olja
Postopek priprave mesa
- V ponvi na močnem ognju segrejte olje.
- Meso na obeh straneh začinite s soljo in črnim poprom.
- Pecite 6 minut na vsaki strani, da se zapeče.
Sestavine gobove omake
- 60 gramov masla
- 400 gramov narezanih gob
- 1 čebula, sesekljana
- 4 stroki česna, sesekljani
- 2 žlici gorčice
- 1 žlica moke
- 200 ml konjaka
- 400 ml vode, razdeljeno na dva dela (po 200 ml)
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke črnega popra
- 1 čajna žlička timijana
- 2 lovorjeva lista
- Svež peteršilj za okras
Priprava omake
- V ponvi raztopite maslo, dodate narezane gobe in jih kuhate toliko časa, da spustijo vlago in se zlato rjavo zapečejo.
- Gobam dodate sesekljano čebulo in sesekljan česen ter jih pražite, da postanejo dišeče in mehke.
- V mešanico gob vmešate gorčico in moko, da se dobro premešata.
- Zalijete s konjakom in pustite, da na kratko zavre, kar izboljša globino okusa omake.
- Postopoma dodajte prvih 200 ml vode. Nenehno mešajte, da se vse sestavine premešajo in ustvarite gladko teksturo.
- Omako začinite s soljo, črnim poprom in timijanom ter prilagodite okusu.
- Dodajte lovorjev list in drugi del 200 ml vode.
- Pustite, da omaka na majhnem ognju vre 30 minut, da se okusi prepojijo.
- Po 30 minutah omako še naprej dušite na majhnem ognju še dodatnih 20 minut, da se okusi še bolj koncentrirajo.
- Zaključite z dekoriranjem s sveže sesekljanim peteršiljem.