Mineralna mešanica natrija in klora, bolj znana kot sol, igra pomembno vlogo v vsakdanjem življenju povprečnega človeka.

Brez nje bi na tone kulinaričnih jedi postalo dolgočasnih in brez okusa, pečen krompirček in solata pa nikoli ne bi bil enaka. Toda sol presega ni le za okus, ima tudi svoje edinstvene koristi za vaš dom in kuhinjo. Ste vedeli, da obstaja več vrst soli?

Sol in njene prednosti

Sol lahko naredi ocvrt krompirček okusen, vendar ne smemo pozabiti, da je mineral, ki je ključen za naše preživetje. Kombinacija natrija in klora pomaga pri zdravem ravnovesju tekočin v možganih. Delujejo tudi z odzivnimi živci v možganih za nadzor električnih impulzov.

Poleg zdravja in okusa, obstaja še več drugih načinov, kako sol uporabljamo za izboljšanje življenja:

  • Konzerviranje hrane
  • Čiščenje posode in pečic
  • Odstranjevanje vonja z rok
  • Preprečevanje rasti plesni
  • Gašenje maščobnih požarov
  • Posvetlitev perila in odstranjevanje madežev
  • Podaljšanje življenjske dobe rastlin
  • Olajšanje bolečine v grlu
  • Razledenitev pločnikov in dovozov
Sol, Različni tipi soli in njihove koristi

Različne vrste soli


Kot ste morda opazili, sol pride v različnih oblikah, barvah in velikostih. V nasprotju s splošnim prepričanjem niso vse komercialne soli eno in isto. Pri vsaki vrsti so razlike v teksturi, okusu in vsebnosti mineralov.

Rafinirana sol

To je najbolj znana vrsta soli v kuhinjskih omaricah in namizjih po vsem svetu. Znana tudi kot namizna sol, je natrijev klorid v eni najbolj rafiniranih oblik, ki so na voljo. Za to vrsto soli je značilna fina in beljena tekstura, ki ostane po postopku.

Med postopkom temeljitega oplemenitenja namizna sol izgubi določen mineral v sledeh in doda se več vrst dodatkov, ki so telesu lahko tuji. Čeprav obstajajo nekateri skeptiki, ni trdnih dokazov proti varnosti namizne soli in prisotnost joda v njih je plus.

Himalajska roza sol

Ta vrsta soli prihaja iz pakistanske regije in pritegne pozornost s svojo roza in kamnito teksturo. Barva izvira iz železovega oksida v sledovih, sicer imenovanega rje, v rudniku soli, v katerem se pridobivajo. Vendar je količina zanemarljiva in se zdi varna za uživanje.

Ker gre za naravno pridelano sol, ki nima rafiniranja, je v njej majhna količina esencialnih mineralov, kot so magnezij, kalcij in kalij.

Različni tipi soli in njihove koristi

Morska sol

Morska sol se pridobiva iz morda ene najvarnejših možnih metod: izhlapevanja vode.

Po mnenju Ameriškega združenja za srce obstaja majhna količina izpopolnjevanja od ekstrakcije do ravni potrošnikov v primerjavi z namizno soljo, pri uporabi pa je zagotovljenih več koristi za zdravje.

Videti je podobno kristalizirani strukturi himalajske soli, vendar pogosto nekoliko manjša in z več prosojne bele barve. Morsko sol, ki jo imajo nekateri ljubitelji hrane zaradi svoje strnjene teksture zelo radi, doda jedem dodaten odmerek arome pri vsakem grižljaju.

Obstaja nekaj raziskav, ki kažejo na pozitivne učinke na imunski sistem, izgubo telesne mase, krče v mišicah in zmanjšanje ravni holesterola v kombinaciji z ustrezno vodo.

Tako kot himalajska sol tudi v njej najdemo minerale v sledovih, vključno s pomembno količino magnezija v primerjavi z drugimi solmi.

Sol, Različni tipi soli in njihove koristi

Keltska sol

Ta sol ima edinstveno teksturo zahvaljujoč majhni prisotnosti vode, ki je ostala po prečiščenju. Pridobivajo jo iz morske vode, kot morska sol, vendar na določenem območju Francije. Običajno jo prepoznamo po rahli sivi barvi in nenehnem vlažnem občutku kristalov.

Prispeva tudi k uravnoteženju elektrolitov in spodbuja boljši spanec. V primerjavi s prej omenjenimi solmi je keltska sol na splošno boljša v železu in nižja v natriju. To je dobro, če poskušate omejiti vnos natrija.

Sol, Različni tipi soli in njihove koristi

Vir: https://www.healthyandnaturalworld.com/

Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Tortilje iz sladkega krompirja – zdrave
Naslednji članekKako pogosto morate zalivati sobne rastline?