Mineralna mešanica natrija in klora, bolj znana kot sol, igra pomembno vlogo v vsakdanjem življenju povprečnega človeka.
Brez nje bi na tone kulinaričnih jedi postalo dolgočasnih in brez okusa, pečen krompirček in solata pa nikoli ne bi bil enaka. Toda sol presega ni le za okus, ima tudi svoje edinstvene koristi za vaš dom in kuhinjo. Ste vedeli, da obstaja več vrst soli?
Sol in njene prednosti
Sol lahko naredi ocvrt krompirček okusen, vendar ne smemo pozabiti, da je mineral, ki je ključen za naše preživetje. Kombinacija natrija in klora pomaga pri zdravem ravnovesju tekočin v možganih. Delujejo tudi z odzivnimi živci v možganih za nadzor električnih impulzov.
Poleg zdravja in okusa, obstaja še več drugih načinov, kako sol uporabljamo za izboljšanje življenja:
- Konzerviranje hrane
- Čiščenje posode in pečic
- Odstranjevanje vonja z rok
- Preprečevanje rasti plesni
- Gašenje maščobnih požarov
- Posvetlitev perila in odstranjevanje madežev
- Podaljšanje življenjske dobe rastlin
- Olajšanje bolečine v grlu
- Razledenitev pločnikov in dovozov
Različne vrste soli
Kot ste morda opazili, sol pride v različnih oblikah, barvah in velikostih. V nasprotju s splošnim prepričanjem niso vse komercialne soli eno in isto. Pri vsaki vrsti so razlike v teksturi, okusu in vsebnosti mineralov.
Rafinirana sol
To je najbolj znana vrsta soli v kuhinjskih omaricah in namizjih po vsem svetu. Znana tudi kot namizna sol, je natrijev klorid v eni najbolj rafiniranih oblik, ki so na voljo. Za to vrsto soli je značilna fina in beljena tekstura, ki ostane po postopku.
Himalajska roza sol
Ta vrsta soli prihaja iz pakistanske regije in pritegne pozornost s svojo roza in kamnito teksturo. Barva izvira iz železovega oksida v sledovih, sicer imenovanega rje, v rudniku soli, v katerem se pridobivajo. Vendar je količina zanemarljiva in se zdi varna za uživanje.
Ker gre za naravno pridelano sol, ki nima rafiniranja, je v njej majhna količina esencialnih mineralov, kot so magnezij, kalcij in kalij.
Morska sol
Morska sol se pridobiva iz morda ene najvarnejših možnih metod: izhlapevanja vode.
Po mnenju Ameriškega združenja za srce obstaja majhna količina izpopolnjevanja od ekstrakcije do ravni potrošnikov v primerjavi z namizno soljo, pri uporabi pa je zagotovljenih več koristi za zdravje.
Videti je podobno kristalizirani strukturi himalajske soli, vendar pogosto nekoliko manjša in z več prosojne bele barve. Morsko sol, ki jo imajo nekateri ljubitelji hrane zaradi svoje strnjene teksture zelo radi, doda jedem dodaten odmerek arome pri vsakem grižljaju.
Obstaja nekaj raziskav, ki kažejo na pozitivne učinke na imunski sistem, izgubo telesne mase, krče v mišicah in zmanjšanje ravni holesterola v kombinaciji z ustrezno vodo.
Tako kot himalajska sol tudi v njej najdemo minerale v sledovih, vključno s pomembno količino magnezija v primerjavi z drugimi solmi.
Keltska sol
Ta sol ima edinstveno teksturo zahvaljujoč majhni prisotnosti vode, ki je ostala po prečiščenju. Pridobivajo jo iz morske vode, kot morska sol, vendar na določenem območju Francije. Običajno jo prepoznamo po rahli sivi barvi in nenehnem vlažnem občutku kristalov.
Prispeva tudi k uravnoteženju elektrolitov in spodbuja boljši spanec. V primerjavi s prej omenjenimi solmi je keltska sol na splošno boljša v železu in nižja v natriju. To je dobro, če poskušate omejiti vnos natrija.
Vir: https://www.healthyandnaturalworld.com/
Zadnji prispevki
- Last minute nasveti za veliko noč (2024)
- Naredi sam: Poskočni velikonočni zajec
- Recept za ocvrta polnjena jajca, odlična za velikonočno pojedino
- Optična iluzija: Vsi vidimo krave, a le ljudje z visokim IQ bodo opazili medveda
- Naredi sam: Barvanje pirhov z alu-folijo in jedilnimi barvami
- Recept: Potratna potica