Chilli con carne je ena izmed jedi, ki jo lahko jemo več dni, zato je primerna v teh vročih dneh, da ne boste vsak dan stali pred štedilnikom. Zanimivo je, da so širom sveta zmotno prepričani, da jed izhaja iz Mehike, čeprav temu ni tako. Chilli con carne je jed, ki izhaja iz Teksasa, kjer so ga v prvih različicah pripravljali kavboji.

Sestavine:

1 velika čebula
1 rdeča paprika
2 stroka česna
1 žlica olja
1 čajna žlička čilija v prahu (ali res majhen svež čili)
1 žlička rdeče paprike
1 žlička mlete kumine
500 g mletega mesa (govedine)
400 g  narezanega paradižnike
½ žličke posušenega majarona
1 žlička sladkorja (ali  manjši kos temne čokolade)
2 žlički paradižnikove mege
410 g rdečega fižola

Priprava:

Pripravimo zelenjavo. Na velike kocke razrežemo 1 veliko čebulo, kocke naj bodo velike približno 5 mm. Nasekljajmo papriko na srednje velike kvadratke. Olupimo in drobno sesekljamo tudi česen.

Lonec postavimo na kuhalno ploščo na srednje močnem ognju. Dodamo 1 žličko olja in pustimo 1-2 minuti, dokler se ne segreje (malo več za električno kuhalno ploščo).

Dodamo čebulo in pražimo približno 5 minut, dokaj pogosto vmes premešamo, dokler čebula ni mehka, spužvasta in rahlo prosojna. Dobro premešajmo in dodajmo česen, kumino, čili, papriko in kuhajmo še 5 minut.

Vmešamo meso in pražimo še nadaljnih 5 minut, nato dodajmo vodo (približno 0,3L), sesekljan paradižnik, majaron, sladkor, ter sol in poper. Ter pustimo, da zavre. Ko mešanica zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo približno 20 minut. Na koncu dodamo rdeč kuhan rdeč fižol in pustimo še 10 minut na ognju. Če imate radi bolj pekoče jedi, lahko dodate še čili. Nekateri v jed dodajo tudi koruzo, vendar je originalni recept ne vsebuje.

Pred serviranjem pustite 10 minut, da se okusi premešajo. Servirate z dolgozrnatim rižem in kislo smetano.

PREBERITE TUDI: Recept: Smoothie za lepše lase