Te čokoladne kocke s karamelo so popolna poslastica za vsako priložnost. S svojimi bogatimi čokoladnimi plastmi in hrustljavim karamelnim prelivom bodo zagotovo navdušile vse goste.
Sestavine
- 3 jajca
- Ščepec soli
- 90 gramov sladkorja
- 110 gramov stepene smetane
- 1/3 čajne žličke soli
- 50 gramov mleka
- 75 gramov moke
- 25 gramov kakava v prahu
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 150 gramov sladkorja (za karamelo)
- 70 gramov masla
- 200 ml toplega mleka (za namakanje)
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- 400 gramov kremnega sira
- 40 gramov sladkorja v prahu
- 200 gramov ohlajene stepene smetane
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta
- 70 gramov mlečne čokolade
- 70 gramov temne čokolade
- Sesekljani orehi in karamela (za dekoracijo)
Postopek
- Pečico segrejemo na 180°C. Pekač (18×18 cm) namastimo in obložimo s peki papirjem.
- V posodi za mešanje zmešamo jajca, sol in sladkor, dokler ne postane kremasto in puhasto.
- Mešanici dodamo mleko in dobro premešamo.
- Presejemo moko, kakav v prahu in pecilni prašek. Suhe sestavine nežno vmešamo v mokro mešanico, dokler se dobro ne povežejo.
- Maso vlijemo v pripravljen pekač in po vrhu zgladimo z lopatko.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici 20 minut oziroma dokler leseno nabodalo, ki ga zapičimo v sredino, ne izstopi čisto.
- Vmes pripravimo karamelo, tako da na majhnem ognju stopimo sladkor. Dodamo maslo in mešamo, dokler ni gladka.
- Biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Nato z nožem po vsej torti naredimo luknje.
- Biskvit počasi prelijemo s toplim mlekom, ki naj se vpije v luknjice.
- V skledi za mešanje stepemo kremni sir, sladkor v prahu in ohlajeno stepeno smetano, da postane gladka in kremasta.
- Vmešamo vanilijev ekstrakt.
- Najprej čez biskvit premažemo karamelo.
- Zmes s kremnim sirom razporedimo po ohlajeni karameli in ustvarimo enakomerno plast.
- Stopimo mlečno in temno čokolado ter ju nekoliko ohladimo.
- Prelijemo s stopljeno čokolado.
- Torto okrasimo s sesekljanimi orehi.