Torta božanskega okusa, ki jo boste lahko pojedli več kosov, saj ni presladka in ne pretežka, je ravno prav osvežilna in z odlično kombinacijo malin ter čokolade.
Sestavine
- 1 1/2 skodelice moke za večnamensko uporabo
- 1/4 skodelice kakava v prahu
- 3/4 čajne žličke sode bikarbone
- 1 čajna žlička grobe soli
- 1 1/2 palčke neslanega masla, sobne temperature
- 1 1/4 skodelice sladkorja
- 3 velika jajca, sobne temperature
- 1 žlica malinovega likerja (neobvezno)
- 1 skodelica pinjenca, sobne temperature
- 120 g temne čokolade (vsaj 61 odstotkov kakava), stopljene in ohlajene
Nadev
- 180 g svežih malin
- 3/4 skodelice plus 2 žlici sladkorja
- Ščepec grobe soli
- 2 žlički svežega limoninega soka
Čokoladna glazura za čokoladno-malinovo torto
Postopek
Torta: Pečico segrejte na 180 stopinj. Tri okrogle pekače za torte rahlo premažite z maslom, dno prekrijte e s pergamentom. V večji skledi zmešajte moko, kakav, sodo bikarbono in sol. V drugi večji skledi maslo s sladkorjem na visoki hitrosti stepamo 3 minute, da postane lahkotno in puhasto. Dodajte jajca, eno za drugim, po vsakem dodajanju dobro pretepite. Stepite v likerju. Zmanjšajte hitrost na nizko in dodajte mešanico moke v treh serijah, izmenično z pinjencem v dveh serijah. Mešajte, da se kombinira, po potrebi strgajte po straneh sklede. Stepemo v stopljeni čokoladi.
Testo enakomerno razdelite med pripravljene pekače, zgladite vrhove z lopatico. Pecite, vrtite pekače do polovice od spredaj nazaj in od zgoraj navzdol, približno 25 minut. Torte naj se ohladijo v pekačih na rešetki 10 minut. Po robovih potegnite majhen oster nož, nato ga obrnite na stojalo. Odstranite pergament in pustite, da se popolnoma ohladi, približno 25 minut. Z nazobčanim nožem obrežite vrhove peciva, da bodo poravnani.
Nadev: Medtem ko se pecivo peče, v srednji ponvi zmešajte 3 skodelice malin, sladkorja, soli in limoninega soka. Kuhajte na visoki temperaturi, pogosto mešajte in pretlačite s hrbtno stranjo žlice, dokler zmes ne zavre. Nadaljujte s kuhanjem in mešanjem, dokler se mešanica ne zgosti in se oprime žlice, še 7 do 8 minut. (Morali bi imeti 1/3 skodelice.) Ohladite 30 minut. Vmešajte 2 skodelici malin, rezervirajte preostanek.
Na eno torto razporedite polovico nadeva. Vrh z drugo plastjo; preostali nadev razporedite po vrhu. Vrh s končno plastjo, z rezano stranjo navzdol. V hladilniku pokrijte vsaj 1 uro ali čez noč. Na vrh in stranice torte razporedite glazuro. Okrasite s preostalimi malinami.