Zdravstveni strokovnjaki že dolgo govorijo o prednostih uživanja zelene zelenjave, kot so špinača, ohrovt, zelje in solata. Nova študija pa je pokazala, da lahko uživanje ene skodelice temno listnate zelenjave vsak dan zmanjša tveganje za bolezni srca in zniža krvni tlak. Raziskovalci z univerze Edith Cowan v Avstraliji so raziskali, ali imajo ljudje, ki redno uživajo veliko količino z nitrati bogate zelenjave, kot je listnata zelenjava, nižji krvni tlak in manjše tveganje za razvoj bolezni srca kasneje v življenju. Na podlagi 23-letnih podatkov več kot 50.000 danskih državljanov je ekipa ugotovila, da imajo ljudje, ki uživajo z nitrati bogato zelenjavo, v povprečju nižji sistolični krvni tlak in 12 do 26 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca.“Naši rezultati so pokazali, da bodo ljudje s preprostim uživanjem ene skodelice surove (ali pol skodelice kuhane) z nitrati bogate zelenjave vsak dan lahko znatno zmanjšali tveganje za bolezni srca in ožilja ,” je povedala vodilna raziskovalka dr. Catherine Bondonno.

Z uživanjem zelenjave, bogate z nitrati, je ekipa dr. Bondonna ugotovila, da se je tveganje največ zmanjšalo za bolezen perifernih arterij (26 odstotkov), ki je vrsta bolezni srca, ki zoži krvne žile nog. “Vendar smo ugotovili tudi, da imajo ljudje manjše tveganje za srčni napad, kapi in srčno popuščanje,” je dejala.

Na podlagi predloženih podatkov raziskovalci niso ugotovili, da bi uživanje več kot ene skodelice listnate zelenjave vsak dan še zmanjšalo tveganje posameznikov za nastanek srčne bolezni . “Ljudem ni treba jemati dodatkov za zvišanje ravni nitratov, ker je študija pokazala, da je ena skodelica listnate zelenjave vsak dan dovolj, da izkoristi koristi za bolezni srca ,” je dejal dr. Bondonno.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Čokoladno-malinova torta
Naslednji članekKako preizkusiti in popraviti pH vrtne zemlje?