Mehko in okusno, narejeno iz svežih sestavin in navadno jed dvigne v nekaj nebeškega.

Sestavine

  • 1 L smetane za stepanje z visokim deležem maščobe (ne sme biti rastlinska)
  • Dimljeni losos (zmeljemo v pasto)
  • Peteršilj
  • Česen
  • Paradižnik in bazilika, posušen na soncu
  • Gorčična semena
  • Sol (neobvezno)

Priprava

Z električnim mešalnikom stepamo smetano, dokler se ne loči v maslo in masleno mleko. Odcenite mešanico, tako da ostane samo maslo (če uporabite smetano z veliko maščobe, bo tekočine zelo malo). Razdelite pridobljeno maslo na 4 enake dele in vsakemu delu primešajte sestavino.

  • Lososovo maslo: maslu primešajte lososovo pasto
  • Zeliščno maslo: maslu primešajte sesekljani česen in sesekljani peteršilj
  • Mediteransko maslo: maslu primešajte sesekljani sušeni paradižnik in sesekljano baziliko
  • Gorčično maslo: maslu primešajte gorčična semena

Opomba: Maslu lahko dodate tudi sestavine (zelišča) po izbiri.

Shranjevanje

Ovijte v plastično folijo ali neprodušno posodo. V zamrzovalniku zdrži tudi do enega meseca.