Jota je odlična jed, ki popestri še tako hladne dni. Video recept je pripravljen s strani znane slovenske kuharice Ane Žontar Kristanc, pisan recept pa je kar naš – po načinu, kako so joto pripravljale naše babice. Izberite svojega in pripravite joto za kosilo – všeč vam  bo.

Sestavine

  • 500 g kisle repe (zelja)
  • 300 g rjavega fižola
  • 300 g krompirja
  • 3 čebule
  • 300 g prekajenih svinskih rebrc (ali klobase)
  • 2 veliki žlici čiste svinjske masti
  • čajna žlička sladke rdeče paprike
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 5 strokov česna
  • 3 lovorjevi listi
  • majaron

Postopek

  1. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
  2. V večji lonec damo svinjsko mast in na segreti masti popražimo čebulo. Med praženjem dodajamo malo vode, dokler se popolnoma ne razpusti in postane kremasta.
  3. Dolijemo zadostno količino vroče vode in vanjo stresemo fižol, na kocke narezana prekajena rebra ter črni poper v zrnu. Vse skupaj kuhamo približno 30 minut, dokler se fižol na pol ne zmehča.
  4. Nato dodamo na drobno narezan krompir in lovorjeve liste ter kuhamo še 30 minut.
  5. Dodamo kislo repo (ali zelje), ki jo lahko predhodno speremo, če želimo manj kislo jed.
  6. Kuhamo še 30 minut.
  7. V manjši ponvi segrejemo malo ocvirkove svinjske masti, dodamo sesekljan česen in na hitro prepražimo, da lepo zadiši. Primešamo mleto rdečo papriko, premešamo in vse skupaj dodamo joti.
  8. Premešamo in na zmernem ognju kuhamo še 15 minut.
  9. Na koncu jed solimo po okusu ter dodamo majarona, da se ohrani njegova aroma.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTako učinkovito očistite žaluzije (senčila)
Naslednji članekVsi, ki boste brokoli in krompir pripravili na tak način, tega ne boste obžalovali