Jota je odlična jed, ki popestri še tako hladne dni. Video recept je pripravljen s strani znane slovenske kuharice Ane Žontar Kristanc, pisan recept pa je kar naš – po načinu, kako so joto pripravljale naše babice. Izberite svojega in pripravite joto za kosilo – všeč vam bo.
Sestavine
- 500 g kisle repe (zelja)
- 300 g rjavega fižola
- 300 g krompirja
- 3 čebule
- 300 g prekajenih svinskih rebrc (ali klobase)
- 2 veliki žlici čiste svinjske masti
- čajna žlička sladke rdeče paprike
- sol
- črni poper v zrnu
- 5 strokov česna
- 3 lovorjevi listi
- majaron
Postopek
- Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
- V večji lonec damo svinjsko mast in na segreti masti popražimo čebulo. Med praženjem dodajamo malo vode, dokler se popolnoma ne razpusti in postane kremasta.
- Dolijemo zadostno količino vroče vode in vanjo stresemo fižol, na kocke narezana prekajena rebra ter črni poper v zrnu. Vse skupaj kuhamo približno 30 minut, dokler se fižol na pol ne zmehča.
- Nato dodamo na drobno narezan krompir in lovorjeve liste ter kuhamo še 30 minut.
- Dodamo kislo repo (ali zelje), ki jo lahko predhodno speremo, če želimo manj kislo jed.
- Kuhamo še 30 minut.
- V manjši ponvi segrejemo malo ocvirkove svinjske masti, dodamo sesekljan česen in na hitro prepražimo, da lepo zadiši. Primešamo mleto rdečo papriko, premešamo in vse skupaj dodamo joti.
- Premešamo in na zmernem ognju kuhamo še 15 minut.
- Na koncu jed solimo po okusu ter dodamo majarona, da se ohrani njegova aroma.
Video recept
Zadnji prispevki
- FIlmski kviz: Ugani film po eni sami sličici
- Kolikokrat se lahko uporabi isto olje za cvrtje?
- Recept: Kumarice v omaki – odlična ideja za poletno kosilo
- Tedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #114
- 10 kuharskih napak, ki jih pogosto naredimo, ne da bi se tega zavedali
- Zakaj spodnji listi paradižnika porumenijo in kaj to pomeni za pridelek?