Dobra tortilja je mešanica zelo malo sestavin in zelo natančnega in prefinjenega postopka. Najpomembnejše pravilo je, da tortilje pripravljate vedno znova. Vaše roke se bodo naučile pravega občutka testa in hitreje boste opazili napihnjenost tortilje, ko se peče vsakič, ko jih naredite.

Za pripravo domačih tortilj boste potrebovali naslednje tri sestavine:

  • 240 gramov fino zmlete koruzne moke
  • 1,5 do 2 skodelici vroče vode
  • 1 čajna žlička drobne morske soli

Postopek

V veliki posodi za mešanje na kratko zmešajte moko in sol. Postopoma dodajajte 1,5 skodelice vroče vode in mešanico mešajte z leseno žlico ali silikonsko lopatico, dokler ne začne nastajati enakomerno zmešano testo. Z rokami gnetemo testo 2-3 minute v posodi za mešanje, dokler ni gladko in tvori kohezivno kroglo. Tekstura testa mora biti vzmetna in čvrsta, podobna plastelinu. Če se vam zdi testo premokro in se lepi na roke, dodajte še nekaj žlic moke. Če se vam zdi preveč suho in razpokano, dodajte dodatno žlico ali dve vroče vode.

Posodo pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo (ali papirnato brisačo) in pustimo, da testo počiva 10 minut.

Recept: Kako narediti sveže koruzne tortilje?

Testo razrežite. Z žlico razporedite testo v kroglico (35-40 gramov ali približno v velikosti žogice za golf), nato z rokami valjajte žogico, dokler ni lepa in okrogla.
Pritisnite in z valjarjem oblikujte kroglice testa, tako da dobite obliko tortilje.  Na srednje močnem ognju segrejte ponev z nekaj olja. Ko je ponev vroča, tortiljo nežno odlepite od podloge in jo položite v ponev. Pečemo približno 40-60 sekund na vsaki strani in jo obrnemo, ko se na dnu tortilje začnejo pojavljati pikaste rjave lise. Tortilje se bodo med peko verjetno napihnile, zlasti na drugi strani, kar je dober znak! Ko je pečena, tortiljo prestavimo v skledo ter prekrijemo s čisto kuhinjsko brisačo, da se ne posuši.

Prejšnji članek5 genialnih načinov, kako osvojiti taščino srce
Naslednji članek5 zahrbtnih znakov raka na modih