Recept, ki vas bo sezul.

Sestavine

  • 3 fileji lososa
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 2 žlici masla
  • 5 strokov česna, na drobno sesekljanega
  • 1 majhna rumena čebula, sesekljana
  • 80 ml zelenjavne juhe
  • 150 g posušenega paradižnika v olju, odcejenega iz olja
  • 1 3/4 skodelice smetane za kuhanje
  • Sol in poper po okusu
  • 3 skodelice listov mlade špinače
  • 1/2 skodelice naribanega parmezana
  • 1 žlica svežega peteršilja, nasekljanega

Postopek

1. Za pripravo kremastega lososa: Olje segrejte v veliki ponvi na srednje močnem ognju. Lososove filete na obeh straneh začinite s soljo in poprom ter v vroči ponvi najprej meso obrnite navzdol, 5 minut na vsaki strani ali dokler jih ne spečete po svojem okusu. Ko so fileji lososa pečeni, jih odstranite iz ponve in odstavite.

2. V isti ponvi stopite maslo v preostalih ostankih lososovih sokov. Dodamo česen in pražimo, da zadiši (približno eno minuto). Dodamo čebulo in mešamo, pražimo do prosojnosti. Dodamo sušen paradižnik in pražimo 1-2 minuti, da sprosti svoje okuse. Na koncu prilijemo zelenjavno juho in pustimo, da se omaka nekoliko pokuha.

3. Zmanjšajte ogenj na nižjo moč, dodajte smetano in med občasnim mešanjem pustite, da zavre. Kremno omako začinite s soljo in poprom po svojem okusu.

4. Dodajte mlado špinačo in pustite, da se omaka zgosti, ter dodajte parmezan. Pustite, da kremna omaka vre še nadaljnjo minuto, dokler se sir ne stopi.

5. V ponev dodajte filete lososa na žaru; potresite s peteršiljem in žlico omake prelijte po vsakem fileju.