Sestavine

  • ¼ skodelica (½ palica) nesoljenega masla
  • 10 vejic timijana, povezanih skupaj
  • 1 srednja čebula, tanko narezana
  • 2 stroka česna, na tanko narezana
  • ¼ skodelica paradižnikove mezge
  • 800 g pelatov (lahko v pločevinki)
  • 1-2 žlički sladkorja, razdeljeno
  • ¼ skodelice smetane za kuhanje
  • sol in sveže mlet črni poper

Postopek

V velikem loncu na zmernem ognju stopite maslo. Dodajte timijan, čebulo in česen. Pražite, dokler čebula ne postane popolnoma mehka in prosojna, 10–12 minut. Povečajte toploto na srednje visoko; dodajte paradižnikovo mezgo. Nadaljujte s kuhanjem in pogosto mešajte, dokler se pasta ne začne karamelizirati na mestih, 5-6 minut. Dodajte paradižnik, 1 žličko sladkorja in 8 skodelic vode v lonec. Povečajte toploto na visoko; zavrite. Zmanjšajte toploto na srednjo. Dušimo, dokler se okusi ne povežejo in juha zmanjša na približno 8 skodelic, 45–55 minut. Odstranite juho z ognja; naj se rahlo ohladi. Odstranite vejice timijana. V majhnih serijah juho spasirajte do gladke mase. Vrnite v lonec.
Vmešajte ¼ skodelice smetane. Dušimo juho, dokler se okusi ne stopijo, 10-15 minut. Po okusu začinite s soljo, poprom in preostalo 1 žličko sladkorja. Po želji dodajte še več smetane.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekIdeje za jesensko dekoracijo doma
Naslednji članek10 izjemno nesramnih stvari, ki jih počnete pa se tega ne zavedate