Topla in aromatična goveja enolončnica, polna zelenjave in bogatih okusov. Ta jed je idealna za hladne dni in zagotovo bo navdušila vso družino.

Sestavine

  • 1 kg govedine, narezane na srednje velike kose
  • 600 g rdečega krompirja, narezanega na velike kose
  • 400 g korenja, narezanega na velike kose
  • 170 g čebule, drobno sesekljane
  • 4 stroki česna, drobno nasekljani
  • 3 žlice gladke moke
  • 60 g paradižnikove mezge
  • 200 ml suhega rdečega vina
  • 700 ml goveje jušne osnove
  • 1 žlica Worcestershire omake
  • 1 žlica svežega timijana
  • 2 žlički posušenega rožmarina
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 2 žlici svežega peteršilja, drobno sesekljanega
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 2 žlici soli

Postopek

  1. Govedino obrišite s papirnatimi brisačkami in narežite na srednje velike kose.
  2. Korenje in krompir narežite na velike kose, čebulo drobno sesekljajte, česen drobno nasekljajte.
  3. Lonec segrejte na visoko temperaturo, dodajte 2 žlici olja in polovico govejega mesa.
  4. Pražite 4–5 minut, dokler ne postane zlato rjavo. Meso odstranite v skledo in ponovite z drugo polovico mesa.
  5. V lonec dodajte 1 žlico olja in nasekljano čebulo. Na srednjem ognju pražite 4–5 minut, dokler ne postane zlato rjava.
  6. Dodajte česen in pražite še 30 sekund.
  7. V lonec vmešajte moko in paradižnikovo mezgo. Pražite 1 minuto na nizkem ognju, da se okusi povežejo.
  8. Dodajte rdeče vino in med mešanjem kuhajte 1–2 minuti, da se alkohol izhlapi.
  9. Nato v lonec vrnite pečeno meso, dodajte timijan, rožmarin, lovorjeva lista, govejo jušno osnovo in Worcestershire omako. Premešajte, zavrite, pokrijte in kuhajte na nizkem ognju 1 uro in 30 minut.
  10. Dodajte krompir, korenje in sol ter dobro premešajte. Pokrito kuhajte na nizkem ognju še eno uro, dokler zelenjava ni mehka.
  11. Lonec odstavite z ognja, vmešajte balzamični kis, pokrijte in pustite stati 10 minut.
  12. Postrezite vroče, potreseno s svežim peteršiljem.
  13. Odlično se poda k svežemu kruhu ali krompirjevemu pireju.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Slastni goveji zrezki v omaki, ob katerih se vam bodo cedile sline


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Če imate visok IQ, morate buciko najti v 10 sekundah
Naslednji članekTri skrivnosti, ki jih ne poznamo, a vodijo do popolnega pire krompirja