Praznični sadni kruh je tradicionalna sladica, ki jo pripravljamo v času božičnih praznikov. Je mehak, sladek in se odlično poda k vroči čokoladi, čaju ali kakavu ter vsem toplim napitkom v katerih uživamo ob dolgih zimskih večerih.
Pripravite ga po spodnjem receptu in prepričani smo, da bo to najboljši sadni kruh, ki ga boste kdaj jedli.
Sestavine
Za testo za kruh
- 1,5 skodelice večnamenske moke
- 1 skodelica (125 g) zmehčanega masla
- 3 cela jajca
- Suho sadje (brusnice, zlate rozine, temne rozine, češnje, jagode itd.) – 1,5 skodelice
- Sesekljani mandlji
- Sesekljane pistacije
- Sesekljani indijski oreščki
- Limonina lupina
- Pomarančna lupina
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 skodelica (150 g) rjavega sladkorja
- Ščepec muškatnega oreščka v prahu
- Ščepec cimeta v prahu
Postopek
- Vso suho sadje damo v skledo in ga prelijemo s pomarančnim sokom in pustimo, se namakajo vsaj dve uri.
- Pekač za kruh premažemo z maslom in ga obložimo s peki papirjem. Prižgemo pečico na 160 stopinj Celzija.
- V drugo skledo damo zmehčano maslo in ga stepamo, dokler ne postane puhasto.
- Ob mešanju mu dodamo jajca ter stepamo dalje.
- V mešanico dodamo limonino lupinico, pomarančno lupinico, muškatni orešček, rjavi sladkor, cimet ter pecilni prašek.
- Stepamo še dobro minutko.
- V maso dodamo narezane oreščke ter premešamo z lopatico.
- Vsujemo še moko, znova premešamo, da se sestavine med seboj povežejo.
- K testu zdaj dodamo le še namočeno suho sadje. Razporedimo ga po pekaču in postavimo v pečico.
- Pečemo na 160 stopinjah približno 1 uro in 10 minut.
Video recept
NE SPREGLEJTE: Ideje za božično večerjo
Zadnji prispevki
- Recept: Potratna potica
- S takšno francosko solato na mizi, boste navdušili vse
- Optična iluzija: Med velikonočnimi zajci se skriva kuža, če ga najdete v 10 sekundah imate dober vid
- Recept za leno pito z višnjami in kokosom, navdušeni boste
- Naredi sam: Tako pobarvate pirhe v zeleno in rumeno na naraven način
- Telečja pleča pečena v pečici. Sočno in mehko meso, ki vsakogar navduši