Piščanec je izjemno priljubljen v slovenski kulinariki. Lahko ga pripravimo na več različnih načinov, zagotovo pa ga še niste pripravili v tej različici “obare”.

Sestavine

  • 6 piščančjih beder brez kosti in kože
  • Sol
  • Črni poper (pribl. 1 čajna žlička, razdeljena)
  • 300 g (1 velika) bele čebule, srednje narezane na kocke
  • 150 g (3-4 stebla) srednje narezane zelene
  • 150 g (3-5 srednjih) korenčkov, narezanih na kocke
  • 150 g (1 srednja) čebulica koromača, sesekljana
  • 20 g (4-5 strokov) stisnjenega česna
  • 115 g  masla
  • 135 g večnamenske moke
  • 100 ml suhega belega vina
  • 1200 ml piščančje juhe
  • 100 g smetane za kuhanje
  • 3-4 vejice timijana
  • 2 g začimb za perutnino
  • 200 g graha

Cmoki:

  • 360 g večnamenske moke
  • 8 g grobe soli
  • 12 g pecilnega praška
  • 4 g črnega popra
  • 75 g nesoljenega masla, stopljenega
  • 340 ml polnomastnega mleka

Postopek

  1. Pečico segrejte na 200 °C.
  2. Obe strani piščančjih beder začinite s soljo in črnim poprom. Pecite v pečici 30 minut ali dokler niso popolnoma pečeni in se maščoba stopi.
  3. Medtem ko se piščanec peče, narežite čebulo, zeleno, korenje, koromač. Stisnite stroke česna.
  4. V velikem loncu z debelim dnom na zmernem ognju stopite eno palčko masla. Dodajte na kocke narezano zelenjavo in česen, ščepec soli ter med pogostim mešanjem dušite 6-8 minut.
  5. Vmešajte večnamensko moko, da ustvarite mešanico. Dodajte vino in postrgajte dno lonca, da odstranite glazuro. Kuhajte približno 30 sekund.
  6. Dodajte piščančjo juho, smetano, timijan, lovorjev list in začimbe za perutnino. Dobro premešajte.
  7. Pečena piščančja bedra narežite na majhne koščke in dodajte v lonec na zmernem ognju skupaj z zamrznjenim grahom. Mešajte in dušite na nizki temperaturi 5 minut, da se piščanec in grah ponovno segrejeta, sproti strgajte dno lonca.
  8. V ločeni skledi zmešajte suhe sestavine za cmoke: univerzalno moko, sol, pecilni prašek, črni poper. Med mešanjem prilijte stopljeno (vendar ne vroče) maslo in mleko ter nadaljujte z mešanjem, da se poveže.
  9. Okusite mešanico piščančje omake za začimbe in po potrebi dodajte dodatno sol.
  10. Nazaj na testo za cmoke, z dvema čajnima žličkama zajemite testo za cmoke in v lonec stresite 12–16 cmokov.
  11. Znižajte ogenj na nizko, pokrijte s pokrovko in kuhajte 15 minut oziroma dokler cmoki ne narastejo in se skuhajo.
  12. Preizkusite kuhanost cmoka tako, da ga zarežete; mora biti puhast in kuhan, ne lepljiv.

​Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVsa vrtna opravila, ki se jih morate lotiti marca
Naslednji članekOptična iluzija: Vsi vidimo leva, kaj pa drugo žival? Dokažite, da imate visok IQ