Obstaja več razlogov, zakaj obožujemo čokoladno torto brez moke. Prvič, ker ne vsebuje žit, kar pomeni manj slabe vesti, ko si privoščimo drugi kos (ali tretjega). Drugič, priprava je izjemno enostavna.
Sestavine
- 1 palčka masla (100 g)
- 450 g temne ali polgrenke čokolade (narezane na večje koščke)
- 9 velikih jajc (ločeni rumenjaki in beljaki)
- ¾ skodelice kristalnega sladkorja
- 2 skodelici sladke smetane
- ščepec soli
- sladkor v prahu in čokoladni ostružki za okras
Postopek
- Pečico segrejte na 175 °C. Pripravite 23 cm tortni model s snemljivim obodom in ga dobro namastite.
- Nad vodno kopeljo stopite čokolado in maslo ob občasnem mešanju. Medtem v večji skledi ročno zmešajte rumenjake in sladkor, da dobite svetlo rumeno, penasto maso.
- V rumenjakovo maso počasi vmešajte malo stopljene čokoladne mase, da temperirate.
- Nato vmešajte preostanek čokolade in dodajte ščepec soli.
- Z električnim mešalnikom stepite beljake v čvrst sneg. Nežno jih vmešajte v čokoladno maso s spatulo – po tretjinah, da ohranite zračnost.
- Zmes vlijte v pripravljen model in pecite 20–25 minut, oziroma dokler se površina ne začne rahlo razpokati. Notranjost naj ostane mehka.
- Po peki pustite torto počivati 15 minut, nato odstranite obod modela. Torto potresite s sladkorjem v prahu in po želji okrasite s čokoladnimi ostružki.
- Med peko stepite sladko smetano. Po želji jo aromatizirajte z vaniljevim ekstraktom in ščepcem sladkorja v prahu ter postrezite ob kosu torte.
Video recept
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Vam uspe najti hiško, ki se razlikuje od ostalih?
- Za spremembo ražnjiče pripravite na takšen način, všeč bodo vsem
- Pospešite cvetenje svojih vrtnic: Kar običajno vržete v smeti, zakopljite v zemljo
- Napake, ki jih vsi delamo pri peki palačink in zato niso tako okusne
- Kako odstraniti klopa in kaj storiti, če se glava zagozdi?
- Odpoklic izdelka: Če ste to kupili v Sparu, lahko predstavlja tveganje za zdravje