Čevapčiči so priljubljena balkanska jed, ki jo pogosto postrežemo z lepinjo, ajvarjem in čebulo. Skrivnost sočnega in okusnega mesa je v pravilnem razmerju sestavin ter počivanju mase pred peko.

Sestavine

  • 500 g mletega mesa (70 % govedine, 30 % svinjine)
  • 1 rdeča čebula (drobno nasekljana ali naribana)
  • 2 stroka česna (drobno nasekljana ali stisnjena)
  • 1 žlička suhega peteršilja
  • 2 žlički soli
  • Poper po okusu
  • 1 žlička sladke paprike (po želji)
  • 50 ml mineralne vode
  • 1 žlička olja (po potrebi, če je masa suha)

Postopek

  1. V večjo skledo damo mleto meso in ga dobro premešamo, da se sestavine enakomerno povežejo.
  2. Rdečo čebulo drobno nasekljamo ali še bolje – naribamo, da ne ostanejo večji kosi.
  3. Česen drobno nasekljamo ali stisnemo ter dodamo k mesu.
  4. V maso vmešamo sol, poper, peteršilj in sladko papriko.
  5. Dodamo mineralno vodo, ki bo poskrbela za sočnost in lažje povezovanje sestavin.
  6. Vse dobro pregnetemo z rokami. Če je masa preveč suha, dodamo še malo olja ali vode.
  7. Z mokrami rokami oblikujemo valjčke dolžine 7-8 cm in debeline približno 2 cm.
  8. Pomembno je, da so vsi čevapčiči enako veliki, saj se bodo tako enakomerno spekli.
  9. Pripravljene čevapčiče pokrijemo in jih za 30–60 minut postavimo v hladilnik.
  10. To bo omogočilo, da se okusi prepojijo in da masa obdrži obliko med peko.
  11. Najboljši način za peko čevapčičev je žar, ki jim doda značilen dimljen okus.
  12. Če žara nimamo, jih lahko spečemo na ponvi z malo olja.
  13. Pečemo jih 5-7 minut na srednji temperaturi, pri čemer jih enakomerno obračamo, da se zlato rjavo zapečejo z vseh strani.

Recept za domače čevapčiče, ker se žar sezona bliža

PRIPRAVITE TUDI: Tako mehki ražnjiči, da se kar topijo v ustih


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaravno gnojilo za vrtnice: Rasle bodo kot nore, če boste tole uporabili
Naslednji članekVnetje želodčne sluznice se lahko pojavi, ko na prazen želodec zaužijemo teh 6 živil