Če iščete preprost in dišeč recept za domač kruh, je čebulni kruh popolna izbira. S kombinacijo sladkaste karamelizirane čebule in mehke sredice bo ta kruh zagotovo navdušil vašo družino in prijatelje. Zaradi hrustljave skorjice in aromatičnega okusa je popoln dodatek k jedem ali kot prigrizek.

Sestavine

  • 250 ml tople vode
  • 1,5 žličke suhega kvasa
  • 400 g večnamenske moke
  • 200 g čebule
  • 70 g mlade čebule (spomladanski del)
  • 2 žlici jedilnega olja
  • 1,5 žličke soli

Postopek

  1. Čebulo drobno nasekljajte, prav tako mlado čebulo. V ponvi segrejte 2 žlici jedilnega olja in dodajte čebulo. Med stalnim mešanjem jo pražite približno 5 minut na srednjem ognju, dokler ne postane zlato rjava. Nato dodajte sesekljan mladi del čebule, ½ žličke soli in pražite še 3 minute, dokler čebula ne karamelizira.
  2. V veliki skledi zmešajte presejano moko (400 g), karamelizirano čebulo in preostalo sol (1 žlička). Suhi kvas raztopite v topli vodi (250 ml) in dodajte mešanici moke in čebule.
  3. Vse skupaj dobro premešajte, nato testo ročno zgnetite, dokler ne postane gladko in elastično.
  4. Testo pokrijte s prozorno folijo ali čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, dokler se ne podvoji.
  5. Delovno površino rahlo pomokajte, testo nežno razporedite in oblikujte v štruco. Kruh položite na pekač, obložen s pergamentnim papirjem. Na vrhu naredite nekaj diagonalnih zarez. Pokrijte s krpo in pustite vzhajati še 30 minut.
  6. Pečico segrejte na 240 °C. V pečico postavite posodo z vodo, ki bo med peko ustvarjala paro za hrustljavo skorjico. Kruh pecite 15 minut na 240 °C, nato odstranite posodo z vodo in temperaturo znižajte na 220 °C. Pecite še 10 minut, dokler kruh ne postane zlato rjav.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vaš vid je odličen, če najdete skritega zajčka v 10 sekundah
Naslednji članekKako se znebiti pršic na telesu, v hiši in iz postelje?