Pohorski lonec je tradicionalna jed slovenskega Pohorja, ki so jo nekoč pripravljali kmetje in drvarji, danes pa je simbol številnih gostiln in smučišč na tem območju. Ta krepka enolončnica je kot nalašč za hladne dni, saj združuje bogate okuse mesa, gob, zelenjave in ječmenove kaše.

Sestavine

  • 250 g gob (šampinjoni in jurčki)
  • 60 g ječmenove kaše
  • 100 ml belega vina
  • 200 g krompirja
  • 4 stroki česna
  • 300 g teletine
  • 200 g svinjine
  • 40 g pancete
  • 1 čebula
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica vegete
  • Svež majaron
  • Sol, poper, lovorjev list

Priprava

  1. Ječmenovo kašo skuhajte v vreli slani vodi približno 30 minut, dokler ni mehka. Nato jo precedite in pustite na strani.
  2. V večji ponvi segrejte olje in na drobno sesekljano čebulo. Dodajte na kocke narezano panceto in gobe (šampinjoni in jurčki), ter vse skupaj pražite, dokler panceta in gobe ne spustijo tekočine.
  3. V ponev dodajte na kocke narezano teletino in svinjino ter jih pražite, dokler se meso rahlo ne zapeče in tekočina izhlapi. Nato dodajte strt česen, lovorjev list in kuhano ječmenovo kašo. Zalijte z vrelo vodo (približno 1 liter).
  4. Ko je meso skoraj kuhano, dodajte na kocke narezan krompir in kuhajte še naprej, dokler ne postane mehak. Proti koncu kuhanja prilijte belo vino in pustite, da se jed na kratko prevre.
  5. Na koncu jed potresite s svežim majaronom, soljo in poprom po okusu.
  6. Pohorski lonec je najbolje postreči s svežim kruhom ali kislim zeljem. Idealen je za hladne dni, saj vas bo nasitil in ogrel!

Recept za pohorski lonec, jed, ki je na Štajerskem zelo priljubljena


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTa unikatni spomin lahko namesto sveče položite na grob
Naslednji članekOptična iluzija: Samo 1 od 10 ljudi na sliki vidi srno v 10 sekundah, ste vi tisti?