Sarma je tradicionalna jed, ki izvira iz balkanskih in vzhodnoevropskih kuhinj. Gre za jed, pri kateri je nadevano mleto meso (običajno mešano svinjsko-goveje), riž in začimbe, ki je zavito v listje kislega zelja. Ponavadi jo jemo za novo leto.
Sestavine
Nadev:
- 1 kg grobo mletega mesa
- 100 g slanine narezane na kocke (5 x 5 mm)
- 100 g rdeče čebule (sesekljane)
- 1 strok česna (stisnite skozi stiskalnico)
- 1 jajce
- 80 g riža
- 1 čajna žlička vegete
- 1 čajna žlička rdeče paprike
- 1/2 do 1 čajna žlička soli
- 1/2 čajne žličke popra
- 1 žlica olja
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- nekaj suhe klobase narezane
Omaka:
- 1 žlica ostre moke
- 1 pločevinka pasiranega paradižnika
- jušna osnova
- 1 žlica maščobe
Dodatno:
- suha rebra
- 3 lovorjev listi
- 1,5 kg kislega zelja (glava)
Postopek
- Zeljno glavo osvobodimo trdega dela v sredini, da bomo lažje ločili liste. Dobro operemo.
- Uporabimo samo cele liste, ostalenatrgamo in narežemo na trakove širine 3-5 mm. za dodajanje omaki za sarme.
- Na stopljeno maščobo dodamo slanino, narezano suho klobaso in naribano čebulo.
- Pražimo toliko časa, da slanina porjavi in čebula zadiši.
- Dodamo riž in mešamo približno 3 minute.
- V drugo posodo dodamo mleto meso, jajce, strt česen, papriko, sol, zelenjavo, poper, olje, sesekljan peteršilj.
- Na koncu v nadev za sarme dodamo popraženo čebulo, slanino in klobaso.
- Zmes naredimo tako, da bo gladka, vendar ne pretrda, ker bodo potem sarme na koncu trde.
- Zeljni list obrnemo z debelejšim delom navzgor.
- Nadeva za sarmo vzamemo toliko, da na listu naredimo kupček, ki ima na levi in desni strani 2 cm prostora.
- Levi in desni rob kislega zelja zapognemo proti sredini.
- Z obema rokama primemo zgornji del in zarolamo navzdol, pri čemer list vedno s prsti s strani potiskamo navznoter (da se ne odpre).
- Sarme z robom navzdol položimo na primeren krožnik.
- Priprava omake za sarme: Pripravimo svetlo omako tako, da v ponev, v kateri smo dušili čebulo, slanino in klobaso, dodamo 1 žlico svinjske masti ali olja.
- Dokler se maščoba še ni povsem stopila, dodamo moko in dobro premešamo.
- Moka naj se le malo speni.
- Dodamo pasiran paradižnik in le malo premešamo.
- Odstavimo z ognja in dodamo 1,5 l jušne osnove in vse penasto premešamo, da ne ostanejo grudice.
- V omako za sarme najprej položimo polovico na trakove narezanega kislega zelja, nato pa sarme položimo z robom navzdol. Dodamo suho meso, sarme, pokrijemo s preostankom kislega zelja in po vrhu lovorove liste.
- Po potrebi dolijemo vode, toliko da je sarma prekrita, do višine sarme (nikoli čez).
- Na močnem ognju zavremo, zmanjšamo na 1/4 in sarme pokrite kuhamo 90 minut, občasno pretresemo, ne mešamo, po 90 minutah zmanjšamo ogenj in pustimo vreti 1,5 ure.
Video recept
Zadnji prispevki
- Slastna čokoladna torta za vsako priložnost, da navduši
- Kako izbrati in skrbeti za krizanteme v lončkih?
- Na prvi pogled izgleda fantastično, okus je pa sploh odličen: Juha z rdečim zeljem
- Optična iluzija: Najdete krono na sliki sobe?
- 18 živil, ki jih morate uvesti v svojo prehrano, če vam izpadajo lasje
- Recept za slastno tribarvno čokoladno torto