Sarma je tradicionalna jed, ki izvira iz balkanskih in vzhodnoevropskih kuhinj. Gre za jed, pri kateri je nadevano mleto meso (običajno mešano svinjsko-goveje), riž in začimbe, ki je zavito v listje kislega zelja. Ponavadi jo jemo za novo leto.

Sestavine

Nadev:

  • 1 kg grobo mletega mesa
  • 100 g slanine narezane na kocke (5 x 5 mm)
  • 100 g rdeče čebule (sesekljane)
  • 1 strok česna (stisnite skozi stiskalnico)
  • 1 jajce
  • 80 g riža
  • 1 čajna žlička vegete
  • 1 čajna žlička rdeče paprike
  • 1/2 do 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke popra
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • nekaj suhe klobase narezane

Omaka:

  • 1 žlica ostre moke
  • 1 pločevinka pasiranega paradižnika
  • jušna osnova
  • 1 žlica maščobe

Dodatno:

  • suha rebra
  • 3 lovorjev listi
  • 1,5 kg kislega zelja (glava)

Postopek

  1. Zeljno glavo osvobodimo trdega dela v sredini, da bomo lažje ločili liste. Dobro operemo.
  2. Uporabimo samo cele liste, ostalenatrgamo in narežemo na trakove širine 3-5 mm. za dodajanje omaki za sarme.
  3. Na stopljeno maščobo dodamo slanino, narezano suho klobaso in naribano čebulo.
  4. Pražimo toliko časa, da slanina porjavi in ​​čebula zadiši.
  5. Dodamo riž in mešamo približno 3 minute.
  6. V drugo posodo dodamo mleto meso, jajce, strt česen, papriko, sol, zelenjavo, poper, olje, sesekljan peteršilj.
  7. Na koncu v nadev za sarme dodamo popraženo čebulo, slanino in klobaso.
  8. Zmes naredimo tako, da bo gladka, vendar ne pretrda, ker bodo potem sarme na koncu trde.
  9. Zeljni list obrnemo z debelejšim delom navzgor.
  10. Nadeva za sarmo vzamemo toliko, da na listu naredimo kupček, ki ima na levi in ​​desni strani 2 cm prostora.
  11. Levi in ​​desni rob kislega zelja zapognemo proti sredini.
  12. Z obema rokama primemo zgornji del in zarolamo navzdol, pri čemer list vedno s prsti s strani potiskamo navznoter (da se ne odpre).
  13. Sarme z robom navzdol položimo na primeren krožnik.
  14. Priprava omake za sarme: Pripravimo svetlo omako tako, da v ponev, v kateri smo dušili čebulo, slanino in klobaso, dodamo 1 žlico svinjske masti ali olja.
  15. Dokler se maščoba še ni povsem stopila, dodamo moko in dobro premešamo.
  16. Moka naj se le malo speni.
  17. Dodamo pasiran paradižnik in le malo premešamo.
  18. Odstavimo z ognja in dodamo 1,5 l jušne osnove in vse penasto premešamo, da ne ostanejo grudice.
  19. V omako za sarme najprej položimo polovico na trakove narezanega kislega zelja, nato pa sarme položimo z robom navzdol. Dodamo suho meso, sarme, pokrijemo s preostankom kislega zelja in po vrhu lovorove liste.
  20. Po potrebi dolijemo vode, toliko da je sarma prekrita, do višine sarme (nikoli čez).
  21. Na močnem ognju zavremo, zmanjšamo na 1/4 in sarme pokrite kuhamo 90 minut, občasno pretresemo, ne mešamo, po 90 minutah zmanjšamo ogenj in pustimo vreti 1,5 ure.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 načinov, kako pripraviti svoj dom na praznike
Naslednji članekVeč kot 10 idej za božično ustvarjanje z otroki