Sadni kolač, ki velja za tradicionalno sladico v času božično-novoletnih praznikov. Pripravite ga že sedaj, saj bo za čas praznikov najboljšega okusa.

Sestavine

  • 700 g (4 skodelice) sadne mešanice (sestavljena iz češenj, marelic, rozin, sliv, črnega ribeza)
  • 50 g (1/2 skodelice) glaziranih rdečih češenj
  • 50 g (1/2 skodelice) glaziranih zelenih češenj
  • 1 žlica pomarančne lupinice
  • 180 ml (3/4 skodelice) viskija (uporabite lahko tudi brandy, rum ALI gin) ALI (pomarančni ali ananasov sok)
  • 125 g (1 skodelica) sesekljanih orehov
  • 125 g (1 skodelica) indijskih oreščkov, sesekljanih
  • 283 g (2 1/3 skodelice) večnamenske ali navadne moke
  • 2 žlici mešanice začimb**
  • ¼ žličke soli
  • 22o g (1 skodelica) masla, zmehčanega
  • 225 g (1 ¼ skodelice) rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 žlica melase (ALI marmelade)
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlica pomarančnega soka
  • 2-3 žlice moke (za oblaganje mešanice sadja in oreščkov)

*če nimate mešanice začimb, lahko zmešate:

  • 1 žlička cimeta v prahu
  • ¼ žličke muškatnega oreščka v prahu
  • ¼ žličke nageljnovih žbic v prahu
  • ¼ žličke ingverja v prahu

Postopek

V steklen vrč ali posodo dajte mešanico sadja, glazirane češnje, pomarančno lupinico in alkohol (ali sok za brezalkoholno). Namočite čez noč ali celo do 1 teden, pri sobni temp.

Na dan peke:

  1.  Iztisnite 1 žlico pomarančnega soka in pustite na strani.
  2. Sesekljajte orehe in indijske oreščke, odstavite.
  3. Namočeno mešanico sadja in oreščkov precedite.
  4. Pečico segrejte na 140 °C.
  5. Presejte vse suhe sestavine.
  6. V skledo mešalnika dodajte maslo (zmehčano) in sladkor. Začnite pri nizki hitrosti 1 minuto, da se združijo. Nato preklopite na srednjo hitrost in mešajte približno 5 minut oziroma dokler ne postane kremasto, puhasto in bledo.
  7. Dodajte jajca, enega za drugim. Mešajte.
  8. Dodajte melaso, vanilijev ekstrakt in pomarančni sok. Najprej dodajte 1 žlico. (Drugo žlico po dodajanju suhih sestavin, dodajte le po potrebi, če je testo presuho)
  9. Dodajte presejane suhe sestavine v 2 serijah. Uporabite nizko hitrost, da ne premešate preveč. Nehajte mešati takoj, ko moka izgine.
  10. Precejeni mešanici dodajte sadje in oreščke. Precejen alkohol ali sok odložite za kasnejšo uporabo.
  11. Vlijte v pekač, namaščen in obložen s pergamentnim papirjem.
  12. Izrežite 2 kosa pergamentnega papirja z luknjo na sredini. S tem preprečimo, da bi se vrh kolača zažgal in prepekel. Te papirje položite na vrh.
  13. Pecite v predhodno ogreti pečici na 140°C približno 3,5 do 3,75 ure. Kolač položite na spodnjo rešetko.
  14. Pustite, da se ohladi 30 minut.
  15. Z nabodalom naključno preluknjajte kolač. To je za kasnejšo absorpcijo. Namažite s precejenim alkoholom ali sokom.
  16. Ovijte s prozorno folijo, pazite, da jo dobro zavijete, da ostane vlaga v torti. Pustite stati na sobni temperaturi čez noč ali do 2 tedna.
  17. Kolač občasno odvijte in premažite z več alkohola ali soka.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaredi sam: Praznični palček za dekoracijo
Naslednji članek5 trikov, s katerimi se lahko odvadite sladkorja in sladkega