Sadni kolač, ki velja za tradicionalno sladico v času božično-novoletnih praznikov. Pripravite ga že sedaj, saj bo za čas praznikov najboljšega okusa.
Sestavine
- 700 g (4 skodelice) sadne mešanice (sestavljena iz češenj, marelic, rozin, sliv, črnega ribeza)
- 50 g (1/2 skodelice) glaziranih rdečih češenj
- 50 g (1/2 skodelice) glaziranih zelenih češenj
- 1 žlica pomarančne lupinice
- 180 ml (3/4 skodelice) viskija (uporabite lahko tudi brandy, rum ALI gin) ALI (pomarančni ali ananasov sok)
- 125 g (1 skodelica) sesekljanih orehov
- 125 g (1 skodelica) indijskih oreščkov, sesekljanih
- 283 g (2 1/3 skodelice) večnamenske ali navadne moke
- 2 žlici mešanice začimb**
- ¼ žličke soli
- 22o g (1 skodelica) masla, zmehčanega
- 225 g (1 ¼ skodelice) rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 1 žlica melase (ALI marmelade)
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- 1 žlica pomarančnega soka
- 2-3 žlice moke (za oblaganje mešanice sadja in oreščkov)
*če nimate mešanice začimb, lahko zmešate:
- 1 žlička cimeta v prahu
- ¼ žličke muškatnega oreščka v prahu
- ¼ žličke nageljnovih žbic v prahu
- ¼ žličke ingverja v prahu
Postopek
V steklen vrč ali posodo dajte mešanico sadja, glazirane češnje, pomarančno lupinico in alkohol (ali sok za brezalkoholno). Namočite čez noč ali celo do 1 teden, pri sobni temp.
Na dan peke:
- Iztisnite 1 žlico pomarančnega soka in pustite na strani.
- Sesekljajte orehe in indijske oreščke, odstavite.
- Namočeno mešanico sadja in oreščkov precedite.
- Pečico segrejte na 140 °C.
- Presejte vse suhe sestavine.
- V skledo mešalnika dodajte maslo (zmehčano) in sladkor. Začnite pri nizki hitrosti 1 minuto, da se združijo. Nato preklopite na srednjo hitrost in mešajte približno 5 minut oziroma dokler ne postane kremasto, puhasto in bledo.
- Dodajte jajca, enega za drugim. Mešajte.
- Dodajte melaso, vanilijev ekstrakt in pomarančni sok. Najprej dodajte 1 žlico. (Drugo žlico po dodajanju suhih sestavin, dodajte le po potrebi, če je testo presuho)
- Dodajte presejane suhe sestavine v 2 serijah. Uporabite nizko hitrost, da ne premešate preveč. Nehajte mešati takoj, ko moka izgine.
- Precejeni mešanici dodajte sadje in oreščke. Precejen alkohol ali sok odložite za kasnejšo uporabo.
- Vlijte v pekač, namaščen in obložen s pergamentnim papirjem.
- Izrežite 2 kosa pergamentnega papirja z luknjo na sredini. S tem preprečimo, da bi se vrh kolača zažgal in prepekel. Te papirje položite na vrh.
- Pecite v predhodno ogreti pečici na 140°C približno 3,5 do 3,75 ure. Kolač položite na spodnjo rešetko.
- Pustite, da se ohladi 30 minut.
- Z nabodalom naključno preluknjajte kolač. To je za kasnejšo absorpcijo. Namažite s precejenim alkoholom ali sokom.
- Ovijte s prozorno folijo, pazite, da jo dobro zavijete, da ostane vlaga v torti. Pustite stati na sobni temperaturi čez noč ali do 2 tedna.
- Kolač občasno odvijte in premažite z več alkohola ali soka.
Video recept
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Samo genij najde še en skrit obraz na sliki v 10 sekundah
- Vrhunski triki za boljši pridelek paradižnika – rodil bo dvakrat več
- Enostaven recept za cheesecake, pripravljen v 20 minutah
- Vam je ostalo nekaj vina? Tako ga lahko porabite
- Kako varno je igranje spletnih iger na srečo preko VPN?