V čarobnem vzdušju božičnih praznikov ni nič boljše od vonja sveže pečenih sladic, ki napolnijo dom s toplino in radostjo. Naš božični sadni kolač združuje bogate okuse sočnega suhega sadja, oreščkov in začimb v popolno harmonijo, ki bo navdušila goste.

Sestavine

  • 1 skodelica (230 g) masla
  • 3/4 skodelice (150 g) svetlo rjavega sladkorja
  • 1/2 skodelice (65 g) posušenih brusnic
  • 1/2 skodelice (80 g) posušenih marelic, sesekljanih
  • 1/3 skodelice (50 g) zlatih rozin
  • 1/3 skodelice (50 g) temnih rozin
  • 1/2 skodelice (75 g) suhih fig, sesekljanih
  • 3/4 skodelice (80 g) sesekljanih orehov
  • Pomarančna lupina iz ene pomaranče
  • Pomarančni sok iz ene pomaranče
  • 2/3 skodelice (160 ml) ruma/žganja/vode
  • 1/4 skodelice (60 ml) vode
  • 4 jajca, velika
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
  • 1¾ skodelice (220 g) večnamenske moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička cimeta (neobvezno)
  • 1/2 čajne žličke soli

Postopek

  1. Pečico segrejte na 180C˚. 20 cm pekač namažite z maslom in dno obložite s pergamentnim papirjem, stranice namastite.
  2. V loncu zmešajte maslo, sladkor, rum/vodo, suho sadje, sesekljane orehe, pomarančno lupinico in pomarančni sok. Lonec z omako postavimo na srednji ogenj in zavremo, kuhamo 10 minut. Odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi.
  3. Dodajte jajca, vanilijev ekstrakt in mešajte, dokler se ne združi.
  4. Dodajte moko, pecilni prašek, cimet in sol. Mešajte, dokler se ne združi.
  5. Vlijte v pripravljen pekač.
  6. Pecite 35-40 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, ne izstopi čist. Če torta po 20 minutah zgoraj preveč porjavi in od znotraj ni pečena, pokrijte s folijo do konca peke.
  7. Pred serviranjem pustite, da se ohladi.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Ali lahko opazite polža v 5 sekundah?
Naslednji članekKako preprečiti kondenzacijo na oknih pozimi? Preizkusite teh 5 trikov