V čarobnem vzdušju božičnih praznikov ni nič boljše od vonja sveže pečenih sladic, ki napolnijo dom s toplino in radostjo. Naš božični sadni kolač združuje bogate okuse sočnega suhega sadja, oreščkov in začimb v popolno harmonijo, ki bo navdušila goste.
Sestavine
- 1 skodelica (230 g) masla
- 3/4 skodelice (150 g) svetlo rjavega sladkorja
- 1/2 skodelice (65 g) posušenih brusnic
- 1/2 skodelice (80 g) posušenih marelic, sesekljanih
- 1/3 skodelice (50 g) zlatih rozin
- 1/3 skodelice (50 g) temnih rozin
- 1/2 skodelice (75 g) suhih fig, sesekljanih
- 3/4 skodelice (80 g) sesekljanih orehov
- Pomarančna lupina iz ene pomaranče
- Pomarančni sok iz ene pomaranče
- 2/3 skodelice (160 ml) ruma/žganja/vode
- 1/4 skodelice (60 ml) vode
- 4 jajca, velika
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
- 1¾ skodelice (220 g) večnamenske moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 čajna žlička cimeta (neobvezno)
- 1/2 čajne žličke soli
Postopek
- Pečico segrejte na 180C˚. 20 cm pekač namažite z maslom in dno obložite s pergamentnim papirjem, stranice namastite.
- V loncu zmešajte maslo, sladkor, rum/vodo, suho sadje, sesekljane orehe, pomarančno lupinico in pomarančni sok. Lonec z omako postavimo na srednji ogenj in zavremo, kuhamo 10 minut. Odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi.
- Dodajte jajca, vanilijev ekstrakt in mešajte, dokler se ne združi.
- Dodajte moko, pecilni prašek, cimet in sol. Mešajte, dokler se ne združi.
- Vlijte v pripravljen pekač.
- Pecite 35-40 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, ne izstopi čist. Če torta po 20 minutah zgoraj preveč porjavi in od znotraj ni pečena, pokrijte s folijo do konca peke.
- Pred serviranjem pustite, da se ohladi.