Ti piškoti so prava praznična poslastica, ki združuje prijetne začimbne arome in čudovito mehko teksturo. S preprostim receptom in možnostjo ustvarjalnega okraševanja so idealni za družinska druženja ali kot darilo.
Sestavine (za 40 piškotov)
- 290 g (2 1/3 skodelice) večnamenske moke
- 2 žlički mletega ingverja
- 1 1/2 žličke mletega cimeta
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 1/4 žličke mletih nageljnovih žbic
- 1/4 žličke fine morske soli
- 170 g (3/4 skodelice) masla, sobne temperature
- 100 g (1/2 skodelice) pakiranega svetlo rjavega sladkorja
- 120 ml (1/2 skodelice) temne melase
- 1 veliko jajce, sobne temperature
Postopek
- V srednje veliki skledi presejte moko, ingver, cimet, sodo bikarbono, nageljnove žbice in sol ter dobro premešajte.
- V ločeni skledi z električnim mešalnikom stepite maslo, rjavi sladkor in melaso, dokler masa ne postane rahla in puhasta (2–3 minute na srednji/visoki hitrosti). Dodajte jajce in mešajte še 1 minuto, dokler se ne poveže.
- Suhe sestavine postopoma dodajte masleni mešanici in stepajte na srednji/nizki hitrosti, dokler ne nastane mehko in vlažno testo.
- Testo prestavite na pomokano površino in oblikujte v disk. Če je testo lepljivo, ga rahlo posujte z moko. Razdelite na tri dele, vsak del sploščite v disk in zavijte v plastično folijo. Testo ohladite približno 1 uro (ali do 24 ur).
- Pečico segrejte na 190 °C in pekač obložite s pergamentnim papirjem.
- Na pomokani površini razvaljajte eno ploščo testa na debelino 6 mm. Med valjanjem testo obračajte, da preprečite lepljenje. Z modelčki izrežite piškote in jih položite na pripravljen pekač, vsaj 1 cm narazen.
- Piškote pecite približno 9–10 minut, dokler robovi rahlo ne porjavijo. Za mehkejše piškote pazite, da jih ne prepečete. Ohladite na rešetki.
- Shranite piškote v nepredušni posodi pri sobni temperaturi. Primerni so za uživanje do enega tedna.
- Piškote lahko okrasite s sladkorno glazuro ali barvnimi sladkornimi perlicami za dodatno praznično vzdušje.