Ti piškoti so prava praznična poslastica, ki združuje prijetne začimbne arome in čudovito mehko teksturo. S preprostim receptom in možnostjo ustvarjalnega okraševanja so idealni za družinska druženja ali kot darilo.

Sestavine (za 40 piškotov)

  • 290 g (2 1/3 skodelice) večnamenske moke
  • 2 žlički mletega ingverja
  • 1 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke mletih nageljnovih žbic
  • 1/4 žličke fine morske soli
  • 170 g (3/4 skodelice)  masla, sobne temperature
  • 100 g (1/2 skodelice) pakiranega svetlo rjavega sladkorja
  • 120 ml (1/2 skodelice) temne melase
  • 1 veliko jajce, sobne temperature

Postopek

  1. V srednje veliki skledi presejte moko, ingver, cimet, sodo bikarbono, nageljnove žbice in sol ter dobro premešajte.
  2. V ločeni skledi z električnim mešalnikom stepite maslo, rjavi sladkor in melaso, dokler masa ne postane rahla in puhasta (2–3 minute na srednji/visoki hitrosti). Dodajte jajce in mešajte še 1 minuto, dokler se ne poveže.
  3. Suhe sestavine postopoma dodajte masleni mešanici in stepajte na srednji/nizki hitrosti, dokler ne nastane mehko in vlažno testo.
  4. Testo prestavite na pomokano površino in oblikujte v disk. Če je testo lepljivo, ga rahlo posujte z moko. Razdelite na tri dele, vsak del sploščite v disk in zavijte v plastično folijo. Testo ohladite približno 1 uro (ali do 24 ur).
  5. Pečico segrejte na 190 °C in pekač obložite s pergamentnim papirjem.
  6. Na pomokani površini razvaljajte eno ploščo testa na debelino 6 mm. Med valjanjem testo obračajte, da preprečite lepljenje. Z modelčki izrežite piškote in jih položite na pripravljen pekač, vsaj 1 cm narazen.
  7. Piškote pecite približno 9–10 minut, dokler robovi rahlo ne porjavijo. Za mehkejše piškote pazite, da jih ne prepečete. Ohladite na rešetki.
  8. Shranite piškote v nepredušni posodi pri sobni temperaturi. Primerni so za uživanje do enega tedna.
  9. Piškote lahko okrasite s sladkorno glazuro ali barvnimi sladkornimi perlicami za dodatno praznično vzdušje.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Če imate dober vid, boste gumb na sliki našli v 5 sekundah
Naslednji članekKaj morate vedeti, ko kupujete nov hladilnik?