Švedske mesne kroglice so ena od jedi, ki vedno navdušijo. Sočne kroglice iz mešanice govejega in svinjskega mesa, začinjene z aromatičnimi začimbami, kot sta muškatni orešček in piment, postrežene v bogati kremni omaki. Popolne so v kombinaciji s krompirjevim pirejem, jajčnimi rezanci, dušeno zelenjavo ter brusnično ali borovničevo marmelado.

Sestavine

Za mesne kroglice:

  • 450 g mlete govedine
  • 220 g mlete svinjine
  • 1 šalotka ali manjša čebula, drobno sesekljana ali naribana
  • 1 skodelica panko drobtin
  • 1 večje jajce
  • 60 ml mleka
  • ½ žličke česna v prahu
  • ½ žličke soli
  • ¼ žličke mletega črnega popra
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ¼ žličke mletega pimenta
  • ščepec mletega ingverja
  • ¼ skodelice svežega peteršilja, sesekljanega
  • 3 žlice oljčnega olja za peko
  • Za kremno omako:
  • 60 g masla
  • 30 g moke
  • ½ žličke soli
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ¼ žličke mletega pimenta
  • 700 ml goveje jušne osnove
  • 1 žlica Worcestershire omake
  • 1 žlička sojine omake (po želji)
  • žlička gorčice (po želji)
  • 120 ml sladke smetane

Postopek

  1. V večji posodi zmešajte mleto govedino, mleto svinjino, drobno sesekljano šalotko ali čebulo, panko drobtine, jajce, mleko, česen v prahu, sol, poper, muškatni orešček, piment, ingver in peteršilj. Dobro premešajte, a pazite, da mase ne gnetete preveč intenzivno.
  2. Oblikujte manjše mesne kroglice (premera približno 2,5 cm) in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.
  3. V veliki ponvi na srednji do srednje visoki temperaturi segrejte oljčno olje. Mesne kroglice pecite 2–3 minute na vsaki strani, da postanejo zlato-rjave barve. Pecite v več serijah, če je potrebno. Ko so kroglice pečene, jih preložite na krožnik in jih odstavite na stran.
  4. Če je v ponvi ostalo veliko olja, odlijte, pustite pa približno 1–2 žlički olja in rjave delce, ki bodo omaki dali dodatno aromo.
  5. V isti ponvi raztopite maslo, dodajte moko in dobro premešajte z metlico.
  6. Dodajte sol, muškatni orešček in piment ter ponovno premešajte.
  7. Postopoma prilijte govejo jušno osnovo, ves čas intenzivno mešajte z metlico, da preprečite grudice.
  8. Dodajte Worcestershire omako, sojino omako in dijonsko gorčico ter sladko smetano.
  9. Kuhajte na srednji temperaturi približno 8–10 minut, dokler se omaka ne zgosti.
  10. Mesne kroglice vrnite v omako, nežno premešajte in pustite, da se še malo pregrejejo (2–3 minute). Po želji potresite s sesekljanim peteršiljem.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Recept: Čufti v omaki


Zadnji prispevki

Prejšnji članekGnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
Naslednji članekIdeje za vikend peko: Razvajajte svoje domače s temi slaščicami #2