Švedske mesne kroglice so ena od jedi, ki vedno navdušijo. Sočne kroglice iz mešanice govejega in svinjskega mesa, začinjene z aromatičnimi začimbami, kot sta muškatni orešček in piment, postrežene v bogati kremni omaki. Popolne so v kombinaciji s krompirjevim pirejem, jajčnimi rezanci, dušeno zelenjavo ter brusnično ali borovničevo marmelado.
Sestavine
Za mesne kroglice:
- 450 g mlete govedine
- 220 g mlete svinjine
- 1 šalotka ali manjša čebula, drobno sesekljana ali naribana
- 1 skodelica panko drobtin
- 1 večje jajce
- 60 ml mleka
- ½ žličke česna v prahu
- ½ žličke soli
- ¼ žličke mletega črnega popra
- ¼ žličke muškatnega oreščka
- ¼ žličke mletega pimenta
- ščepec mletega ingverja
- ¼ skodelice svežega peteršilja, sesekljanega
- 3 žlice oljčnega olja za peko
- Za kremno omako:
- 60 g masla
- 30 g moke
- ½ žličke soli
- ¼ žličke muškatnega oreščka
- ¼ žličke mletega pimenta
- 700 ml goveje jušne osnove
- 1 žlica Worcestershire omake
- 1 žlička sojine omake (po želji)
- žlička gorčice (po želji)
- 120 ml sladke smetane
Postopek
- V večji posodi zmešajte mleto govedino, mleto svinjino, drobno sesekljano šalotko ali čebulo, panko drobtine, jajce, mleko, česen v prahu, sol, poper, muškatni orešček, piment, ingver in peteršilj. Dobro premešajte, a pazite, da mase ne gnetete preveč intenzivno.
- Oblikujte manjše mesne kroglice (premera približno 2,5 cm) in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.
- V veliki ponvi na srednji do srednje visoki temperaturi segrejte oljčno olje. Mesne kroglice pecite 2–3 minute na vsaki strani, da postanejo zlato-rjave barve. Pecite v več serijah, če je potrebno. Ko so kroglice pečene, jih preložite na krožnik in jih odstavite na stran.
- Če je v ponvi ostalo veliko olja, odlijte, pustite pa približno 1–2 žlički olja in rjave delce, ki bodo omaki dali dodatno aromo.
- V isti ponvi raztopite maslo, dodajte moko in dobro premešajte z metlico.
- Dodajte sol, muškatni orešček in piment ter ponovno premešajte.
- Postopoma prilijte govejo jušno osnovo, ves čas intenzivno mešajte z metlico, da preprečite grudice.
- Dodajte Worcestershire omako, sojino omako in dijonsko gorčico ter sladko smetano.
- Kuhajte na srednji temperaturi približno 8–10 minut, dokler se omaka ne zgosti.
- Mesne kroglice vrnite v omako, nežno premešajte in pustite, da se še malo pregrejejo (2–3 minute). Po želji potresite s sesekljanim peteršiljem.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Recept: Čufti v omaki
Zadnji prispevki
- Velikonočna pogača, mehka kot puter
- Kako s prstov spraviti barvo za pirhe?
- Več kot 10 idej za barvanje pirhov
- To je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna
- Čiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
- Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi