Ena najbolj priljubljenih jesensko-zimskih jedi je prav zagotovo ješprenj oz. ričet. Je hitro pripravljen, zdrav in še lepo pogreje v mrzlih dneh.
Sestavine
- 30 dag ješprenja
- palmova maščoba ali maslo ali olje
- 1 čebula
- 1 do 3 paradižniki ali pelati (količina: po okusu)
- 2 korena
- 1 rumen koren
- sol
- lovor
- dimljen puran (lahko tudi svinjina oz. za vegane dimljen tofu)
- sodelica fižola pinto ali češnjevec
- zelena
- peteršilj
- 2 stroka česna
Priprava
Najprej sesekljamo čebulo in jo prepražimo kar v loncu, kjer bomo kuhali ješprenj.
Ko čebula zlato zarumeni, dolijemo 3 do 4-kratno količino vode ješprenja, dodamo ješprenj, lovor, zeleno in sol ter kuhamo kake pol ure (čas kuhanja se skrajša, če ješprenj pred tem za nekaj ur namočimo).
Ko je že na pol kuhan, dodamo na koščke ali kolobarje narezan koren, fižol, nasekljan paradižnik in meso oz. tofu ter kuhamo še kakih 15 min.
Malo pred koncem dodamo pelate (če nismo imeli paradižnika), strt česen in peteršilj in pustimo vreti še 5 minut.
Dober tek!
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku