Že razmišljate, kaj boste za božično večerjo pripravili? Predlagamo vam, da postrežete polnjeno pečenko, francosko solato in kakšno dobro božično sladico.

Sestavine

  • 1 kg svinjskega kareja
  • Sol in poper po okusu
  • 1 skodelica suhega belega vina

Za nadev:

  • 500 g kranjske klobase
  • 60 g starega kruha
  • 4 stroki česna, drobno sesekljani
  • 2 veliki vejici rožmarina z odstranjenimi listi
  • Peščica peteršilja
  • 1/2 skodelice praženih pinjol
  • 1/2 skodelice parmezana
  • 1/2 skodelice belega vina
  • 1/2 skodelice piščančje juhe

Za omako:

  • 1 glava česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 skodelice belega vina
  • 1 skodelica piščančje juhe
  • 1 žlica koruznega škroba, pomešana z 2 žlicama vode
  • Ščepec italijanskih začimb
  • 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja

Postopek

  1. Pečico segrejte na 200 stopinj.
  2. V kuhinjski robot dodajte klobaso in jo zdrobite, dajte v skledo in odstavite.
  3. V isti sekljalnik dodajte kruh, česen, peteršilj in rožmarin ter jih prav tako pretlačite, da jih drobno sesekljate, dodajte v skledo skupaj s klobaso.
  4. Dodajte sir in pinjole, nato vino in toliko juhe, da postane mešanica vlažna, a ne mokra.
  5. Položite svinjsko meso v obliki metulja na delovno površino, notranjost začinite s soljo in poprom, enakomerno razmažite nadev in začnite zvijati kot rolado (pazite, da se maščobna kapica konča na vrhu) na nekaj mestih zavežite z kuhinjsko vrvico, začinite zunanjo stran, dodajte v pekač, zalijte z vinom in osnovo in pražite, dokler notranja temperatura ne doseže primerne temperature.
  6. Pustite počivati, medtem ko naredite omako.
  7. Vzemite glavo česna, odrežite vrh, pokapajte z oljčnim oljem, zavijte v alu folijo in popecite ob pečenki.
  8. V ponev dodajte oljčno olje in pražene stroke česna, kuhajte približno 30 sekund, nato
  9. Dodajte vino, počakajte, da nekoliko izhlapi, nato dodajte osnovo in morebitne sokove iz pekača (maščobo zavrzite), zavrite, dokler se ne zmanjša za polovico, dodajte kašo iz koruznega škroba in kuhajte, dokler se ne zgosti.
  10. Svinjino narežite na tanke rezine, narezane rezine pokapajte z nekaj omake in postrezite!

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članek10 stvari, ki se jih morate znebiti še pred novim letom
Naslednji članekPraznična uganka: Če najdete vseh 5 razlik v 15 sekundah, ste genij