Slivova marmelada je klasika za ozimnico, ki z dodatkom čokolade in cimeta dobi sodobno preobleko. Ta marmelada je idealna za sladkanje v hladnih zimskih dneh in se odlično poda h kruhu, pecivu ali kot preliv za palačinke. Priprava je preprosta, potrebujete le nekaj sestavin in čas, da se slive počasi spečejo v pečici.

Sestavine

  • 3 kg sliv
  • 500-700 g sladkorja (odvisno od sladkosti sliv)
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • Cimet (po okusu)

Postopek

  1. Priprava sliv:
    • Slive dobro operite in jim odstranite koščice. Vsako polovico slive obrnite navzven in jih položite v globoko posodo, ki je primerna za peko v pečici.
  2. Dodajanje sladkorja:
    • Vsako plast sliv potresite s sladkorjem. Količina sladkorja je odvisna od sladkosti sliv – bolj sladke slive bodo zahtevale manj sladkorja.
  3. Peka:
    • Posodo s slivami postavite v predhodno ogreto pečico in pecite na nizki temperaturi (približno 150°C) približno štiri ure. Med peko slive občasno premešajte.
  4. Dodajanje čokolade in cimeta:
    • Proti koncu peke dodajte nasekljano čokolado za kuhanje in cimet. Mešajte, dokler se čokolada popolnoma ne stopi in se okusi enakomerno povežejo.
  5. Polnjenje kozarcev:
    • Še vročo marmelado prelijte v sterilizirane kozarce. Kozarce tesno zaprite s pokrovi.
  6. Pasterizacija:
    • Kozarce pokrijte z odejo in jih pustite, da se počasi ohladijo. Tako se marmelada pasterizira in bo pripravljena za dolgoročno shranjevanje.
  7. Shranjevanje:
    • Ohlajene kozarce shranite v temnem in hladnem prostoru, kjer bodo marmelade zdržale vso zimo.

Slivova marmelada iz pečice: čarovnija okusa, ki traja


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Skrito število na sliki lahko vidijo le redki, ga vidite vi?
Naslednji članekSovražite likanje? Če date to v stroj, se oblačila ne bodo zmečkala