Akacija, manj znano ime navadna robinija, je zelo podobna navadnem črnem bezgu. Najdemo jo ob gozdovih in ob potokih, prepoznamo jo po okroglih krošnjah in po vejah polnih dolgih trnjev.

Njeni beli dišeči cvetovi, spominjajo na vonj po medu. Cvetovi so v obliki grozdov. Je zelo hitro rastoča rastlina in se hitro širi, zato jo smatramo kot plevel. Cveti v maju in juniju.

Previdno pri uživanju

Užitni so samo cvetovi rastline. Za čaj posušimo cvetove in odstranimo zelene dele. Čaj je priporočljiv pri prebavnih težavah, blagodejno pa vpliva tudi na kašelj in je nepogrešljiv v času prehladov. Cvetove nabiramo v času cvetenja, za čaj uporabljamo suhe, iz svežih pripravimo ocvrtke, jih dodamo v maso s palačinkami ali pripravimo sok – sirup. Iz cvetov lahko pripravimo tudi marmelado ali džem.

Akacija ima užitne samo cvetove in tako jih pripravite na najboljši način

Poznajo jo tudi v obliki tinkture, ki se največkrat uporablja v kozmetiki, pomaga pri glajenju gub, izboljšuje tonusa kože.

Recept za ocvrtke

  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 140 g moke
  • Ščepec soli
  • Vanili sladkor
  • Lahko dodate tudi limonin sladkor ali nastrgano limonino lupino
  • 20 cvetov akacije, ki jim odstranite zelen del

Postopek

  1. Vse skupaj zmešamo v ne preveč tekočo maso, ponev segrejemo in dodamo par kapljic olja.
  2. Ko je olje vroče naredimo več majhnih palačink, pečemo do zlatorumene barve.
  3. Ko so pečene jih lahko potrosimo s sladkorjem v prahu.

PREBERITE TUDI: Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, jih poznate? 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vsi vidimo rože – toda le tisti z visokim IQ-jem lahko sestavijo skrito besedo
Naslednji članekPašta fižol: To je najbolj originalen recept, pripravljali smo jo narobe celo življenje