Akacija, manj znano ime navadna robinija, je zelo podobna navadnem črnem bezgu. Najdemo jo ob gozdovih in ob potokih, prepoznamo jo po okroglih krošnjah in po vejah polnih dolgih trnjev.
Njeni beli dišeči cvetovi, spominjajo na vonj po medu. Cvetovi so v obliki grozdov. Je zelo hitro rastoča rastlina in se hitro širi, zato jo smatramo kot plevel. Cveti v maju in juniju.
Previdno pri uživanju
Užitni so samo cvetovi rastline. Za čaj posušimo cvetove in odstranimo zelene dele. Čaj je priporočljiv pri prebavnih težavah, blagodejno pa vpliva tudi na kašelj in je nepogrešljiv v času prehladov. Cvetove nabiramo v času cvetenja, za čaj uporabljamo suhe, iz svežih pripravimo ocvrtke, jih dodamo v maso s palačinkami ali pripravimo sok – sirup. Iz cvetov lahko pripravimo tudi marmelado ali džem.
Poznajo jo tudi v obliki tinkture, ki se največkrat uporablja v kozmetiki, pomaga pri glajenju gub, izboljšuje tonusa kože.
Recept za ocvrtke
- 2 jajci
- 200 ml mleka
- 140 g moke
- Ščepec soli
- Vanili sladkor
- Lahko dodate tudi limonin sladkor ali nastrgano limonino lupino
- 20 cvetov akacije, ki jim odstranite zelen del
Postopek
- Vse skupaj zmešamo v ne preveč tekočo maso, ponev segrejemo in dodamo par kapljic olja.
- Ko je olje vroče naredimo več majhnih palačink, pečemo do zlatorumene barve.
- Ko so pečene jih lahko potrosimo s sladkorjem v prahu.
PREBERITE TUDI: Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, jih poznate?
Zadnji prispevki
- Tako se znebite občutka krivde, ko rečete “ne”
- Recept za čokoladno pecivo s skuto in malinami – božanskega okusa
- Shranjevanje brez napak: 10 živil, ki jih večina ljudi napačno shranjuje
- Ti triki za zlaganje rjuh vam bodo prihranili živce (in prostor)
- Ta faza je zelo pomembna, če želite dober pridelek paprike
- Naredi sam: Okrasne blazine iz starih majic (brez šivanja)