Ta džem z nežnim cvetličnim vonjem in medenim okusom akacije je pravi poklon pomladi. Priprava ni zahtevna, rezultat pa je čudovit – dišeč namaz, ki se poda tako k palačinkam kot na sveže pečen kruh z maslom.
Sestavine
- 2 litra vode
- 1,5 do 2 kg cvetov akacije (brez zelenih delov)
- 3 kg sladkorja
- 3–4 limone (narezane na kocke, brez koščic)
Priprava
- Priprava cvetov in limon: Cvetove akacije na hitro splaknite pod mlačno vodo in jih razporedite na čisto krpo, da se osušijo na soncu. Nato previdno odstranite zelene dele (peclje in čašice) ter obdržite le bele cvetne listke. Limone dobro operite, narežite na manjše kocke in odstranite koščice.
- Kuhanje džema: V velikem loncu zavrite vodo in v njej raztopite sladkor. Ko voda zavre in je sladkor popolnoma raztopljen, dodajte pripravljene cvetove in limonine kocke. Kuhajte na rahlem vretju 30 minut za bolj tekoč džem, ali do 50 minut za bolj gosto različico.
- Polnjenje in pasterizacija: Še vroč džem nalijte v sterilizirane kozarce in jih dobro zaprite. Kozarce za pet minut obrnite na pokrove, nato jih postavite v pekač s približno 2 cm vode. Pečico segrejte na 165 °C in pekač s kozarci postavite vanjo. Kozarci se ne smejo dotikati. Ko v džemu opazite mehurčke, ugasnite pečico in pustite kozarce še 40 minut v pečici. Nato jih zavijte v odejo in pustite stati vsaj 24 ur.
- Shranjevanje: Ohlajene kozarce shranite v temen in suh prostor. Tako pripravljen akacijev džem lahko brez težav hranite več let.
Zadnji prispevki
- Tako se znebite občutka krivde, ko rečete “ne”
- Recept za čokoladno pecivo s skuto in malinami – božanskega okusa
- Shranjevanje brez napak: 10 živil, ki jih večina ljudi napačno shranjuje
- Ti triki za zlaganje rjuh vam bodo prihranili živce (in prostor)
- Ta faza je zelo pomembna, če želite dober pridelek paprike
- Naredi sam: Okrasne blazine iz starih majic (brez šivanja)