Rižota je ena tistih jedi, ki s svojo preprostostjo in toplino osvoji skoraj vsakogar. Čeprav deluje kot nekaj, kar bi našli v restavraciji, jo lahko pripravite tudi doma – brez zapletenih tehnik ali posebnih pripomočkov. S kozarcem vina, dobro jušno osnovo in parmezanom nastane svilnata, polna jed, ki vas razvaja z vsakim grižljajem.

Sestavine

  • 800 g riža (najbolje arborio ali drug riž za rižote)
  • 2 stroka česna (drobno sesekljana)
  • 1 rumena paprika (narezana na kocke)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 skodelica belega vina
  • 500 ml piščančje jušne osnove
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 1 skodelica naribanega parmezana
  • Sol in sveže mlet črni poper po okusu

To je najbolj kremasta rižota, kar jih boste kdaj poskusili

Postopek

  1. Praženje zelenjave: V večjem loncu segrejte olivno olje. Dodajte narezano papriko in jo pražite približno 10 minut, da se zmehča.
  2. Dodajanje česna in riža: Dodajte sesekljan česen, na hitro premešajte (do 1 minute), nato dodajte riž. Ob stalnem mešanju pražite približno 10 minut, da riž postekleni.
  3. Dodajanje vina: Prilijte belo vino in mešajte, dokler ga riž popolnoma ne vpije.
  4. Postopno kuhanje z juho: Prilijte piščančjo juho in dobro premešajte. Pustite, da nežno vre približno 30 minut. Občasno premešajte, da se riž ne prime.
  5. Priprava kremaste zmesi: V ločeni skledi zmešajte smetano za kuhanje, nariban parmezan, sol in poper.
  6. Zaključek: Ko je riž kuhan in rižota gosta, dodajte pripravljeno mešanico iz sklede. Nežno premešajte, da postane jed svilnato kremasta.

Rižoto lahko okrasite z drobno sesekljanim peteršiljem ali na tanko narezanim korenčkom. Postrezite takoj, ko je še topla.

PRIPRAVITE TUDI: Rižota s piščancem in gobami, hitro in okusno kosilo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Medeno-gorčična omaka, poda se k vsaki jedi
Naslednji članekTo rastlino marsikdo ne pozna, velja za naravni eliksir mladosti in lepote