Navadni pljučnik, poznan tudi pod imenom divji zajčki, je trajnica, ki raste na temnejših obronkih gozda in jasah, tudi na travnikih, pašnikih in ob rekah. Razširjen je po vsej Evropi. Prepoznamo ga po kosmatih steblih in belih lisah na listih. Cveti v vijolično – rožnatih in modrih barvah.

Rast in lega

Raste že zgodaj v začetku pomladi od marca do maja. Nabiramo ga ob sončnih dneh, cvetove in zelen del rastline brez korenin. Lahko ga posušimo in ga uporabljamo za čaj ali ga zaužijemo svežega kot dodatek k jedem. Uporablja se lahko tudi kot sirup, hidrolat, mazilo ali tinktura.

Pljučnik je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna

Zdravstvene koristi

Uporablja se ga lahko predvsem za lajšanje vnetij in pri težavah z dihali, predvsem pri kašlju. Pijemo ga tako dolgo, dokler kašelj ne preneha. Predvsem je priporočljiv pri astmatikih in drugih pljučnih obolenjih. Uporablja pa se ga lahko pri vseh prehladnih obolenjih. Je tudi odličen diuretik, ki lahko pospešuje odvajanje vode iz telesa in pomaga pri hitrejšem okrevanju pri okužbi sečil. Blagodejno lahko vpliva na vnetje prebavil in pomaga pri odpravljanju težav s hemoroidi.

Vendar previdno! Pri lajšanju težav z dihali in vnetji se ga lahko uporablja kot čaj od 7 do 10 dni zapored po 3 do 4 skodelice na dan. Nato je potrebno narediti 7 dni premora.

, Pljučnik je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna

Najpogostejša uporaba navadnega pljučnika

V prehrani se ga lahko uporablja kot dodatek k omakam, špinači, smutiju, palačinkam, juham ipd. Ni močnega okusa, je pa rahlo podoben okusu kumar.

  • Čaj pripravimo tako, da zavremo 200 ml vode, ki jo prelijemo čez 1-2 žlički suhe rastline in pustimo stati 5-10 min, nato ga pijemo po požirkih. Pri težavah z vnetim grlom in vnetjih v ustni votlini se priporoča grgranje čaja večkrat dnevno.
  • Sirup naredimo tako, da večjo količino pljučnika namočimo v vrelo vodo, ko se ohladi, dodamo sladkor ali med in ponovno prevremo. Zapremo in shranimo v hladilniku.
  • Kot dodatek jedem ga lahko uporabimo tako svežega kot suhega, vendar svežega uporabimo eno do dve pesti, suhega pa do dve žlici.

PREBERITE TUDI: Čemaž: Nepogrešljiva rastlina ljudske medicine; tako jo lahko uporabite


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
Naslednji članekVeč kot 10 idej za barvanje pirhov