Čemaž spada med prve znanilce pomladi. Sveže zeleni, suličasti, svetli, listom šmarnice podobni listi rastejo iz podolgovate čebulice, ki je obdana z belimi prozornimi kožicami.

Čemaž raste na vlažnih humoznih travnikih, senčnih in vlažnih lokah, pod grmovjem in v listnatih gozdovih kot podrast. Še preden ga zagledamo, zavonjamo močan vonj po česnu, tako vemo, da smo na pravem mestu. Nabiramo ga v marcu, aprilu, ponekod tudi v maju, vedno pred cvetenjem.

Rastlina ljudske medicine

Uporabljamo ga v prehrani. Iz njega lahko naredimo pesto, odlično juho, namaz in še kaj. Velja pa tudi za rastlino ljudske medicine. Primeren je za očiščevalne kure, pomaga pri izboljšanju kroničnih kožnih bolezni, zelo dobro vpliva na črevesje in želodec, z njim so v starih časih odpravljali glistavost.

Uporablja se kot sredstvo za čiščenje krvi, koristi srcu, ožilju in še mnogim drugim težavam, s katerimi se posamezniki srečujejo.

Čemaž: Nepogrešljiva rastlina ljudske medicine – tako jo lahko uporabite

Načini uporabe

Kot začimba: Sveže čemaževe liste nasekljamo kot drobnjak ali peteršilj in jih potresemo na jedi.

Čemažev cvet: Z drobno narezanimi listi napolnimo steklenico do vratu, prelijemo z 40 % žganjem, postavimo na sonce za 14 dni. Na dan popijemo do 15 kapljic z nekaj vode.

Čemaževo vino: Vzamemo pest drobno narezanih listov, jih na hitro prekuhamo v 2 dcl belega vina, sladkamo z medom in pijemo čez dan počasi po požirkih.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekIdeje za velikonočni zajtrk, s katerim lahko navdušite svoje goste
Naslednji članekRecepti za jedi na žlico, ki jih lahko pripravi vsak