Ali razlikujete med šampanjcem in penino?

December je tu in s tem mesec mehurčkov. Pa razlikujete med šampanjci, penečim vinom, penino, cremantom, cavo … ali kar vse mehurčke poimenujete šampanjec?

PENEČE VINO

Pojdimo lepo po vrsti. Lepo poimenovanje vseh vin s sekundarno fermentacijo, katere rezultat so mehurčki, je peneče vino. Ne glede na to, od kod prihaja tako vino, vedno lahko uporabimo izraz peneče vino.

ŠAMPANJEC?

Dejstvo, ki si ga velja zapomniti: šampanjec je peneče vino, pridelano v francoski pokrajini Šampanja. Vse ostalo, pa naj mehurčki prihajajo iz drugih francoskih regij, iz Slovenije, Italije ali Španije … NISO šampanjci, temveč peneča vina, ki imajo v vsaki državi oz. regiji svoje poimenovanje. Šampanjci si svetovnega slovesa niso priborili kar tako. Resnično jih odlikuje posebni, žlahtni okus in pookus, ki je edinstven.

SLOVENIJA

V Sloveniji peneče vino imenujemo penina. Poglejmo še po svetu. Španska peneča vina slovijo po imenu cava, v Franciji izven Šampanje najdemo odlične cremante, v Nemčiji in Avstriji pridelujejo sekt, v Južni Afriki cap classique

KOMBINACIJA S HRANO

Vsako vino lahko zelo lepo dopolni hrano in dober obrok naredi vrhunski. Peneče vino je odličen aperitiv, priporoča pa se tudi k široki paleti jedi. Kako dobro se bo vino uskladilo z jedjo, je predvsem odvisno od stopnje sladkorja in sorte vina, zato kljub vsemu velja razmisliti, če se odločimo, da bomo mehurčke pili skozi celotno večerjo.

V primeru, da je na mizi slana ali mastna, ocvrta hrana, se poleg prileže suho peneče vino. Mehurčki in svežina, ki spremlja peneča vina, namreč odlično očistijo ter osvežijo usta, brbončice in jezik. Suha peneča vina se priporočajo tudi k hrani, katero je zahtevno spajati z vini: artičoke, šparglji, špinača, lepo pa se podajo k lažjim morskim predjedem. Ostrige in šampanjec niso le kliše, ampak zares popolni par!

Če so na mizi bolj kompleksne jedi, se bodo lepo ujele s penečim vinom, ki ima nekaj ostanka sladkorja. Slajši mehurčki zelo lepo dopolnijo tudi eksotično kuhinjo, kot je npr. azijska, ki slovi po začimbah in močnih okusih.

Želimo vam krasen vstop v novo leto. Na koncu pa imamo za vas še en izziv: oglejte si, kako pravilno odpreti peneče vino!

PREBERITE TUDI: To so 4 pravila, ki jih MORATE upoštevati, če podarjate vino


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe uspešno rešite ta test, imate edinstven vid in ostro oko!
Naslednji članekNaj vam ti posnetki polepšajo zadnji dan v letu