Ste že slišali, da se mleko uporablja za zalivanje paradižnika in bučk? To pravzaprav ni nič nenavadnega, saj mleko odlično vpliva na rast in zdravje vaših rastlin. V nadaljevanju preberite, zakaj.

Mleko vsebuje kalcij (Ca). Kalcij je pomembno rastlinsko makrohranilo. Makrohranila so živila, ki rastlinam pomagajo pri rasti in delovanju. Kalcij pomaga graditi rastlinske celične stene, ki nato omogočajo pretok drugih rastlinskih hranil. Tudi raven kalcija v tleh nadzira pH tal (pH je kemijsko ravnovesje, ki rastlinam omogoča rast). Če se kalcij izpere iz tal, bodo tla postala bolj kisla (preverite, kako izmeriti pH vaših tal) in lahko vplivajo na rast rastlin. Če rastline hranite z mlekom – polnomastnim mlekom ali mlekom v prahu – rastline hranite s kalcijem.

Torej je mleko lahko gnojilo za paradižnik.

Po zasaditvi na zemljo potresemo četrt do pol skodelice mleka v prahu in ponovimo vsaka dva tedna skozi rastno sezono.

Kaj mleko še naredi za rastline?

Mleko je fungicid. Starodavna vrtna modrost in nedavne znanstvene raziskave rastlin pravijo, da mleko vsebuje fungicidne lastnosti. Če rastline pršite z mlekom, bo to nadzorovalo rast slabih gliv.

Glive so mikroskopski organizmi. Peščica zemlje vsebuje na tisoče in tisoče gliv. Obstajajo dobre in slabe glive. Dobre glive pomagajo graditi tla tako, da organske snovi razgradijo na hranila, ki jih rastline lahko uporabljajo. Slabe glive so zajedavci, ki se hranijo na rastlinah. Med slabe glive spadajo plesni (peronospora, pepelasta plesen), rje, gnilobe (gniloba korenin, odmiranje, gniloba plodov), rak, krasta, pegavost (črna pega in antraknoza), venenje (fusarij in vertikilij) in smuti (in črna sajasta plesni, ki jih povzročajo spore črnih sajastih gliv).

Glive širijo spore. Kalijo in koreninijo podobno kot rastline. Ko se glive kot paraziti ukoreninijo na rastlinskem tkivu, se hranijo in začnejo rasti. Glivi lahko preprečimo ukoreninjenje in jo odstranimo tako, da okuženo rastlinsko tkivo obrežemo in zavržemo v papirnato vrečko, da se spore gliv ne razširijo.

Fungicidi redko ubijajo glive. Najbolj uporabni so kot preventiva, ne kot zdravilo. Fungicidi prekrivajo rastlinsko tkivo in glivicam ne dovolijo, da bi se ukoreninile.

Raziskave rastlin v Braziliji in Avstraliji v zadnjem času uporabljajo mleko kot fungicid na rastlinskih pridelkih, grozdju in cvetnih posevkih. Ugotovili so, da škropljenje razredčene mešanice 1 dela mleka in 9 delov vode preprečuje rast glivic. Raziskovalci prav tako verjamejo, da kalijev fosfat v mleku pomaga krepiti imunski sistem rastline in lahko deluje tudi kot antibiotik. Tudi tokrat mleko – tako kot drugi fungicidi – ne zdravi glivičnih bolezni, ampak jih pomaga preprečevati. Mleko preprečuje rast in širjenje gliv.

Opomba: posneto mleko deluje najbolje; maščoba v polnomastnem mleku lahko zamaši škropilnico. Pa tudi rekonstituirano mleko v prahu bo delovalo.

Formula za boj proti paradižnikovi bolezni: združite 1 del posnetega mleka in 9 delov vode. Rastlino škropite vsaka dva do tri tedne do sredine poletja.

Preberite tudi naslednje nasvete za gojenje paradižnika:

Prejšnji članekVeč kot 11 načinov, kako lahko uporabite sodo bikarbono v vašem domu
Naslednji članekAmeriški slamnik: uporaba in pozitivne lastnosti za zdravje