Različne oblike in dolžine jeans hlač pridejo in gredo, vendar so nekatere značilnosti oblačila ostale nespremenjene skozi desetletja. Ne glede na to, ali so ozke ali zvončaste, ima večina kavbojk kovinske elemnte, majhne žepe (in žepek, katerega namembnost smo pred kratkim razkrili) in so narejene iz modrega denima. Modra se morda zdi nenavadna izbira za hlače, ki jih mnogi ljudje nosijo vsak dan, vendar obstaja dober razlog, da je postala standard.

jeans, Zakaj je večina jeans hlač modre barve?

Po podatkih Reader’s Digest je modra privzeta barva za denim, še preden je Levi Strauss leta 1873 patentiral delavske hlače, ki jih danes poznamo pod imenom jeans hlače ali kavbojke. Ko so izpostavljene vroči vodi, bo večina barvil prodrla v tkanino in se strdila v vlaknih. To ne velja za indigo barvilo. Indigo se prilepi na zunanjo stran vlaken, v vroči vodi pa barva postopoma zbledi, namesto da bi pronicala globlje v material. Ko se indigo spere, s seboj odnese tudi nekaj vlaken.

Ta rezultat bi bil nezaželen pri bolj občutljivih oblačilih, vendar se odlično obnese za denim. Material je na začetku tako trd, da ga izguba nekaterih vlaken ne bo uničila. Nekaj ​​vročih pranj daje tkanini mehkejši in obrabljen občutek, ki ga mnogi cenijo v svojih najljubših kavbojkah. Ker stare modre kavbojke ostanejo močne, tudi ko postanejo bolj udobne, so bile v 19. stoletju najljubše hlače mnogih delavcev.

Večina kavbojk je danes narejenih s sintetičnim indigo barvilom in še vedno so narejene tako, da postanejo mehkejše, dlje ko jih nosite. Dobro pranje lahko pomaga razbiti trden denim, vendar boste morda želeli počakati, da svoj popolnoma nov par vržete v pralni stroj. Kavbojke, ki so bile nošene nekaj mesecev pred prvim pranjem, zbledijo manj enakomerno kot kavbojke, ki so očiščene takoj. Posledica tega je obleden vzorec, ki je edinstven za uporabnika, kar je treba upoštevati, če vam je mar, da svojim hlačam date poseben videz.


Zadnji prispevki

Prejšnji članek8 razlogov, zakaj so mačke odlični hišni ljubljenčki
Naslednji članekKako narediti popoln bešamel po priporočilu najboljših kuharjev