Ena od petih francoskih omak, bešamel, je bogata, kremasta sestavina jedi, kot so lazanje, musaka in slani sirni sufleji. Vsa najboljša hrana, ki poboža naše želodčke.

Narejen je iz treh sestavin – mešanice enakih delov moke in maščobe (običajno masla), stepene z mlekom. Gladka bela omaka ima nešteto uporab kot samostojna omaka ali kot gradnik za pripravo drugih omak. Z dodajanjem naribanega sira na primer nastane popolnoma druga omaka, ki je priljubljen dodatek k testeninam. Čeprav je res, da si je recept enostavno zapomniti in verjetno so tri osnovne sestavine, ki jih potrebujete, že v vaši kuhinji, obstaja nekaj preprostih načinov, kako izboljšati vaš bešamel. Spodaj kuharji delijo svoje najboljše nasvete za izpopolnjevanje matične omake.

bešamel, Kako narediti popoln bešamel po priporočilu najboljših kuharjev

Mleti muškatni orešček v porjavelo maslo

Priznani kuhar priporoča, da najprej segrejete in porjavite maslo, nato dodate muškatni orešček in ga rahlo popečete.

Dodajte gorčico

Dodajanje gorčice v bešamel je odličen način, da svoji končni jedi vnesete nežen kisli priokus.

Previdno pri pripravi

Ker se Bešamel lahko zažge hitreje kot druge omake, ga vedno pripravljajte na nizkem ognju in previdno.

Dodajte zelišča

Bešamelu se odlično podajo zelišča, kot sta timijan ali lovorjev list, in začimbe, kot je poper v zrnu.

Uporabite hladno mleko

Uporabiti morate mleko z veliko maščobe, ki ima veliko masla. Da se izognete grudicam, mora biti mleko ledeno hladno. Med mešanjem vedno dodajte približno pol skodelice naenkrat in še polovico skodelice kasneje.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZakaj je večina jeans hlač modre barve?
Naslednji članekNastavitve v brskalniku Chrome, ki bi jih morali spremeniti, če vam je mar za vašo zasebnost