Trajnice so rastline, ki jih posadite enkrat, nato pa v njihovih plodovih uživate še dolgo časa, če le lepo skrbite za rastlino. Med najbolj poznanimi trajnicami so zagotovo šparglji, a niso edini, ki jih lahko posadite na vaš vrt, da vam vsako leto obrodijo.
Katere trajnice je pametno posaditi na vrtu:
- Šparglje.
- Rabarbaro.
- Hren.
- Drobnjak.
- Jagodičevje.
Poglejmo še podrobno vsako izmed trajnic.
1. Šparglji
Šparglji zahtevajo malo potrpljenja, saj lahko traja več kot tri leta, da se dobro “primejo” in začnejo delati. Dobra novica je, da lahko postopek pospešite z nakupom dve leti starih sadik.
2. Rabarbara
Krepka rastlina, ki je okusna v sladicah, iz nje lahko pripravite marmelado in še kaj. Pri njej morate biti pazljivi, da ne uživate listov, saj so strupeni.
3. Hren
To je zelenjava, ki jo morate gojiti, če imate radi pikantno. Velika podzemna korenina je del rastline, ki se zaužije in ima močan, pikanten okus, za katerega je znano, da čisti zamašene sinuse.
4. Drobnjak
Drobnjak lahko posadite spomladi v majhne lončke in ga okoli maja-junija prenesete na prosto. Pobirate ga lahko, ko je visok približno štiri centimetre, preden začne cveteti. Ponavadi ga nabiramo samo z rokami, lahko pa ga režete s kuhinjskimi škarjami. Če pustite, da vaš drobnjak odcveti, bo odvrgel nova semena in vaša rastlina drobnjaka bo naslednjo pomlad dvakrat večja. Če ne veste, kje ga uporabite, preberite: 5 načinov, kako v kuhinji uporabiti drobnjak
5. Jagodičevje
Vsi jagodičasti grmi so trajnice. Ne glede na to, ali sadite borovnice, maline, jagode ali robide, boste po nekaj letih sajenja zagotovo imeli bogat pridelek.
Zadnji prispevki
- Ideja za kosilo: Preprost recept za piščanca s curry-jem
- Optična iluzija: Tudi najpametnejši med niso našli napake na tej slikovni uganki
- Recept za dietno skutno torto, ki ne vsebuje moke in sladkorja
- Neprijeten vonj čevljev bo izginil čez noč, dodati jim morate samo to stvar
- Optična iluzija: Samo 7 % ljudi lahko v 5 sekundah opazi rolko, skrito v garaži! Ste med njimi?
- Božanski polnjen krompir, če ga boste tako pripravili, vam ne bo žal