Ledvice so med najpomembnejšimi organi v našem telesu in imajo izjemno pomembno nalogo. Filtrirajo krvni obtok in odstranjujejo vse odpadne snovi. Ledvice so tik pod rebri na obeh straneh hrbtenice in niso večje od velikosti vaših pesti.

Raziskave kažejo, da naše ledvice vsak dan sfiltrirajo skoraj 200 litrov krvi, skupaj z odpadnimi snovmi. Ledvice filtrirajo odpadne snovi, od tam odpadki in voda potujejo do mehurja, od koder se izločijo v obliki urina. To je izredno škodljiv proces in če ledvice ne opravljajo te funkcije ustrezno, lahko to privede do številnih bolezni in bakterij po telesu.

Izredno pomembno je zagotoviti, da ledvice ostanejo zdrave in ustrezno opravljajo svojo funkcijo, saj je ta funkcija bistvena za razstrupljanje telesa, čiščenje krvnega obtoka in znebitev vseh odpadnih snovi, ki ste jih morda zaužili. Da ledvice ostanejo zdrave in močne ter še naprej filtrirajo odpadke, moramo zanje skrbeti, jih napolniti z bistvenimi hranili in kar je najpomembneje iz prehrane izločiti nekatera škodljiva živila.

Na žalost obstaja nešteto živil, ki lahko škodujejo ledvicam, povzročijo nastanek ledvičnih kamnov in celo povzročijo odpoved ledvic. Izbrali smo 5 najbolj škodljivih živil za ledvice, tako da lahko zmanjšate njihov vnos ali jih popolnoma odstranite.

1. Meso

Raziskave kažejo, da posamezniki, ki imajo običajno dieto, bogato z živalskimi beljakovinami, zelo verjetno trpijo zaradi poškodb ledvic. Prehrana z visoko vsebnostjo živalskih beljakovin lahko v bistvu povzroči ali poslabša že obstoječe ledvične bolezni, saj presnova in predelava beljakovin močno obremeni ledvice, saj je obremenitev težka, zato ledvice težko učinkovito izločijo vse odpadne snovi.

2. Sol

Telo potrebuje majhne količine natrija, da vzdržuje zadostno ravnovesje tekočin, vendar jo lahko zlahka pridobite iz zelenjave in sadja. Različna priljubljena in pogosto zaužita predelana živila ponavadi zapakirajo zaskrbljujoče velike količine soli za izboljšanje okusa in okusa. Najpogosteje uporabljena vrsta soli je kuhinjska sol in uživanje preveč soli lahko povzroči škodljive učinke na ledvice. V bistvu prekomerno uživanje soli povzroči, da se ledvice odzovejo tako, da sprožijo zadrževanje vode, ko poskušajo ta elektrolit razredčiti v krvnem obtoku, da bi spodbudili zdravo in normalno delovanje srca. To ustvarja močno stresno obremenitev ledvic.

3. Gazirane pijače

Prekomerno uživanje gaziranih pijač, kot so soda, umetno sladkane kole in energijske pijače, je neposredno povezano z razvojem ledvičnih kamnov. Študija, ki je poskušala ugotoviti  takih trditev, je pokazala, da je uživanje dveh ali več gaziranih pijač vsak dan,vodi do povečanih dejavnikov za kronično ledvično bolezen.

4. Gensko spremenjena živila

Gensko spremenjena živila tvorijo ogromen del vseh predelanih in konzerviranih živil, ki jih pogosto dodajamo k svoji vsakdanji prehrani, in vključujejo živila, kot so sladkorna pesa, oljna repica, sladkorni trs, riž, koruza in soja. Ta semena so gensko spremenjena in umetno izdelana iz številnih razlogov, na primer za povečanje pridelka, povečanje lastnosti, odpornih proti škodljivcem, in za odpornost rastlin na herbicide.

Monsanto, eno vodilnih podjetij Fortune po vsem svetu, je eden največjih proizvajalcev gensko spremenjenih semen. Leta 2009 je bila izvedena študija na sesalcih, da bi preučili vplive treh različnih vrst gensko spremenjene koruze, ki jo je ustvaril Monsanto.

Rezultati so pokazali, da so vsi trije tipi pri podganah razkrili negativne stranske učinke na delovanje jeter in ledvic. Poleg tega so raziskovalci med testiranjem vseh treh sort ugotovili, da lahko vodijo do razvoja hepatorenalne toksičnosti ali toksičnosti za jetra in ledvice.

5. Umetna sladila

V splošnem velja, da je uživanje umetnih arom pravzaprav zdrava odločitev, ki spodbuja hujšanje in kondicijo, saj vsebujejo sestavine, ki so popolnoma brez kalorij. Nedavna študija je poskušala preučiti vpliv uživanja umetnih sladil na delovanje ledvic.

Rezultati so pokazali, da uživanje dveh dietnih gaziranih pijač vsak dan vodi do poslabšanja delovanja ledvic in zdravja. Zakaj namesto z umetnimi sladili svoje želje po sladkorju ne izpolnite z naravnimi sladili, kot so stevija, cimet in med?

 

Prejšnji članekRecept: Bučni mafini – hiter in enostaven recept
Naslednji članekKako in kako pogosto peremo pralne maske?