Božič brez tradicionalnega kruha, pripravljenega iz suhega sadja, v preteklosti ni obstajal. Danes ga je v veliko domovih nadomestila kar potica, vendar se tradicija zopet prebuja in v veliko domovih v času praznikov zopet diši po tej sladici.
Sestavine za sadni kruh
- 200 g suhih marelic
- 200 g suhih sliv
- 200 g suhih fig
- 200 g rozin
- 200 g orehov
Suho sadje narežemo na manjše koščke in jih pustimo nekaj ur namočene v mešanico, pripravljeno iz 1 dcl ruma, soka 2 pomaranč, limonine lupinice, 100 g sladkorja, žličke cimeta in klinčkov.
Sestavine za testo
- 500 g moke
- zavojček kvasa
- 100 g sladkorja
- 60 g masla
- 2 rumenjaka
- 2,5 dcl mleka
- malo soli
Postopek
Kot že napisano zgoraj suho sadje namočimo v mešanico začimb za nekaj ur. Kvas razstopimo v mešanici mlačnega mleka in žlički sladkorja. Pustimo, da vzhaja. V tem času v skledo presejemo moko in v sredino naredimo jamico, v katero nato prilijemo vzhajan kvas. Mešamo z električnim mešalnikom in dodamo preostalo mleko, rumenjak, sol, sladkor in stopljeno maslo. Mešamo tako dolgo, da nastane mehko, voljno testo, ki ga pokritega vzhajamo dobro uro – ali dokler ne doseže dvojne velikosti. Z roko nato vmešamo namočeno in odcejeno suho sadje. Oblikujemo v štruco in pustimo vzhajati še nekaj ur. Tik preden ga damo v pečico, zgornji del premažemo s stopljenim maslom. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinjah 20 minut, nato temperaturo znižamo in pečemo še nadaljnih 20 minut.
Lahko pa sadni kruh pripravite po receptu slavne Ane Žontar, ki je recept zaupala v spodnjem posnetku
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Samo genij najde še en skrit obraz na sliki v 10 sekundah
- Vrhunski triki za boljši pridelek paradižnika – rodil bo dvakrat več
- Enostaven recept za cheesecake, pripravljen v 20 minutah
- Vam je ostalo nekaj vina? Tako ga lahko porabite
- Kako varno je igranje spletnih iger na srečo preko VPN?