Slasten puhast kolač, ki se kar topi v ustih, za praznike ne sme manjkati na dobro obloženi mizi. Originalen recept sicer potrebuje kar 3 dni za pripravo, a mi smo vam izbrskali takšnega, ki vam ne bo vzel toliko časa, je pa kljub vsemu enako okusen.
Sestavine
- 500 g moke
- 40 g svežega kvasa
- 200 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 100 g masla
- 5 rumenjakov
- 160 ml vode
- 50 ml belega vina
- 1 čajna žlička soli
- 150 – 300 g rozin
- malo ruma
- limonina lupinica
Postopek
Kvas raztopimo v malo mlačne vode, ki smo ji primešali 1 žličko sladkorja. Po površini posujemo 1 žličko moke, pokrijemo in pustimo na toplem, da vzhaja.
V skledo damo moko. V sredini naredimo jamico, v katero vlijemo vzhajan kvasec. Ob mešanju z električnim mešalcem dodamo preostalo mlačno vodo, rumenjake, sladkor, sol, naribano limonino lupinico, vanilin sladkor, vino in nazadnje stopljeno, maslo, ki ne sme biti več vroče. Pazimo, da maščoba, sol in vino ne pridejo v direkten stik s kvascem (zato te sestavine dodamo k masi bolj proti koncu mešanja).
Testo dobro pregnetemo z roko. Nastati mora mehko, voljno testo, ki se ne oprijemlje rok, kar uravnavamo s količino dodane moke oz. vode. Testo pokrijemo in pustimo na toplem, da vzhaja na dvojno velikost.
Z roko na koncu še vmešamo rozine, ki smo jih pred tem namočili v rum. Oblikujemo po tortnem modelu, ki naj bo 15 – 20 cm premera – obložimo ga s peki paprijem in vanj vnesemo testo. Pustimo še vzhajati in ko pride do končne velikost, po vrhu zarežemo križ, damo v predogreto pečico za 20 minut na 170 stopinj, nato pa temperaturo zmanjša
Nato z roko vmešamo v rumu namočene rozine, ki morajo biti mlačne. Vse skupaj prestavimo v majhen tortni model (premera 15-20 cm); dno tortnega modela obložimo s peki papirjem; prav tako s papirnim vencem obložimo obod modela in sicer tako, da je model vsaj za polovico višji. Testo pustimo vzhajati še 30-60 minut. Nato površino testa križasto zarežemo z nožem ter damo v predhodno ogreto pečico, kjer pečemo 20 minut pri 170 stopinjah, nato pa temperaturo nekoliko znižamo in pečemo tako dolgo, da se testo ne oprijema več konice noža.