Ni presenetljivo, da ima okolje pomembno vlogo pri verjetnosti razvoja raka, in da, to vključuje živila, ki jih jeste. Rakotvorne snovi so snovi, ki neposredno prispevajo k tveganju: stvari, kot sta tobak in azbest. Morda pa ne veste, da se na vašem krožniku najdejo tudi rakotvorne snovi. In najverjetneje jeste hrano, ki je bila povezana z povzročanjem raka.
Znanstveniki pojasnjujejo, da je glavni osnovni dejavnik, ki prispeva k razvoju raka, oksidativni stres. Vsak dan, vaše telo proizvaja ‘proste radikale’ kot stranski produkt različnih celičnih procesov. Ti z elektroni nabiti delci poškodujejo vašo DNK. To se zgodi, ko se staramo – poškodbe celic in degeneracija tkiva. Oksidativno stres poganja nastanek in rast rakavih celic.
Živila povezana z nastankom raka
Nekatera živila lahko preprečijo oksidativni stres in nevtralizirajo učinek prostih radikalov na našo DNK. Ta živila vsebujejo tisto, kar poznate kot antioksidante, ki so prisotni v številni zelenjavi in sadju. Lahko pa zmanjšate tudi tveganje za razvoj raka, tako da zmanjšate uživanje rakotvorne hrane.
Ultra predelana hrana
Ko gre za dieto proti raku, bi moralo biti vse, kar je ultra predelano, odstranjeno z jedilnika. Klobase, hrenovke … hrana, ki jo odsvetujejo mnogi strokovnjaki za prehrano.
Instant juhe
Velika vsebnost soli in mnogih drugih začimb ter konzervansov, vsekakor ne more biti zdrava.
Krekerji, čipsi, smokiji
Sladkor, hidrogenirana olja in umetne arome … ne, hvala!
Rdeče meso
Ugotovljeno je bilo, da rdeče meso povzroča raka, zlasti če ga uživamo v velikih količinah.
Ocvrta ali na olju pečena hrana
Cvrtje je metoda kuhanja, ki je lahko dolgoročno najbolj škodljiva za zdravje.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Samo genij najde še en skrit obraz na sliki v 10 sekundah
- Vrhunski triki za boljši pridelek paradižnika – rodil bo dvakrat več
- Enostaven recept za cheesecake, pripravljen v 20 minutah
- Vam je ostalo nekaj vina? Tako ga lahko porabite
- Kako varno je igranje spletnih iger na srečo preko VPN?