Božič brez tradicionalnega kruha, pripravljenega iz suhega sadja, v preteklosti ni obstajal. Danes ga je v veliko domovih nadomestila kar potica, vendar se tradicija zopet prebuja in v veliko domovih v času praznikov zopet diši po tej sladici.

Sestavine za sadni kruh

  • 200 g suhih marelic
  • 200 g suhih sliv
  • 200 g suhih fig
  • 200 g rozin
  • 200 g orehov

Suho sadje narežemo na manjše koščke in jih pustimo nekaj ur namočene v mešanico, pripravljeno iz 1 dcl ruma, soka 2 pomaranč, limonine lupinice, 100 g sladkorja, žličke cimeta in klinčkov.

Sestavine za testo

  • 500 g moke
  • zavojček kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 60 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 2,5 dcl mleka
  • malo soli

Postopek

Kot že napisano zgoraj suho sadje namočimo v mešanico začimb za nekaj ur. Kvas razstopimo v mešanici mlačnega mleka in žlički sladkorja. Pustimo, da vzhaja. V tem času v skledo presejemo moko in v sredino naredimo jamico, v katero nato prilijemo vzhajan kvas. Mešamo z električnim mešalnikom in dodamo preostalo mleko, rumenjak, sol, sladkor in stopljeno maslo. Mešamo tako dolgo, da nastane mehko, voljno testo, ki ga pokritega vzhajamo dobro uro – ali dokler ne doseže dvojne velikosti. Z roko nato vmešamo namočeno in odcejeno suho sadje. Oblikujemo v štruco in pustimo vzhajati še nekaj ur. Tik preden ga damo v pečico, zgornji del premažemo s stopljenim maslom. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinjah 20 minut, nato temperaturo znižamo in pečemo še nadaljnih 20 minut.

Lahko pa sadni kruh pripravite po receptu slavne Ane Žontar, ki je recept zaupala v spodnjem posnetku

Prejšnji članekBožična peka: kolač Panettone
Naslednji članekNimate časa za pranje las? Lahko se poslužite teh trikov in nihče ne bo opazil, da ste preskočili umivanje