Božič brez tradicionalnega kruha, pripravljenega iz suhega sadja, v preteklosti ni obstajal. Danes ga je v veliko domovih nadomestila kar potica, vendar se tradicija zopet prebuja in v veliko domovih v času praznikov zopet diši po tej sladici.
Sestavine za sadni kruh
- 200 g suhih marelic
- 200 g suhih sliv
- 200 g suhih fig
- 200 g rozin
- 200 g orehov
Suho sadje narežemo na manjše koščke in jih pustimo nekaj ur namočene v mešanico, pripravljeno iz 1 dcl ruma, soka 2 pomaranč, limonine lupinice, 100 g sladkorja, žličke cimeta in klinčkov.
Sestavine za testo
- 500 g moke
- zavojček kvasa
- 100 g sladkorja
- 60 g masla
- 2 rumenjaka
- 2,5 dcl mleka
- malo soli
Postopek
Kot že napisano zgoraj suho sadje namočimo v mešanico začimb za nekaj ur. Kvas razstopimo v mešanici mlačnega mleka in žlički sladkorja. Pustimo, da vzhaja. V tem času v skledo presejemo moko in v sredino naredimo jamico, v katero nato prilijemo vzhajan kvas. Mešamo z električnim mešalnikom in dodamo preostalo mleko, rumenjak, sol, sladkor in stopljeno maslo. Mešamo tako dolgo, da nastane mehko, voljno testo, ki ga pokritega vzhajamo dobro uro – ali dokler ne doseže dvojne velikosti. Z roko nato vmešamo namočeno in odcejeno suho sadje. Oblikujemo v štruco in pustimo vzhajati še nekaj ur. Tik preden ga damo v pečico, zgornji del premažemo s stopljenim maslom. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinjah 20 minut, nato temperaturo znižamo in pečemo še nadaljnih 20 minut.