Na obronkih gozdov lahko naberete čemaž – vendar previdno, če ne veste, kako izgleda, nabiranje prepustite bolj izkušeni osebi. Iz njega lahko pripravite veliko okusnih jedi, med njimi tudi kremno juho.

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 velika čebula
  • 2  velika krompirja
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 šopek svežih čemaževih listov
  • sol in poper po okusu
  • 4 žlice kisle smetane

Postopek:

Čebulo olupite in sesekljajte na drobno, isto naredite s krompirjem, ki ga predhodno olupite in dobro operite. V loncu segrejte olje in dodajte čebulo, ki naj postekleni, nato dodate še krompir in skupaj pražite 3 minute. Ne pozabite mešati, da se ne prismodi. Prilijte jušno osnovo in kuhajte tako dolgo, da je krompir povsem zmehčan. Liste čemaža očistite in odstranite peclje, ter ga grobo nasekljajte, ko je krompir v loncu zmehčan, mu dodate liste in pustite, da se kuha še nekje 5 minut. Juho odstavite iz ognja in vse skupaj pretlačite z paličnim mešalnikom, nato jo dodajte nazaj na ogenj in še malo pokuhate, dodate sol, poper oziroma začimbo po okusi. Ko jo servirate v krožnike, ne pozabite dodati še žlico smetane.