Prišla je pomlad, sicer ne uradna, ampak topli sončni žarki, zvončki, trobentice in teloh na travnikih nas opozarjajo, da se narava prebuja. Najboljša dobrota (poleg regrada), ki nam jo narava ponudi v tem času je tudi divji česen ali čemaž, ki z leti pridobiva na priljubljenost. Ta okusen in zdrav dodatek k jedem lahko pripravite na več načinov.

Čemažev pesto in pire krompir

Sestavine za pesto:

  • 50 g čemaža
  • 30 g parmezana
  • 2 žlici pinjol
  • 10 žlic olivnega olja
  • poper

Čemaž dobro operite in se še enkrat prepričajte, da ste nabrali pravo rastlino, ga očistite in odstranite peclje ter grobo nasekljajte. V ponvi prepražite pinjole do zlate barve in jih ohladite. Vse sestavine v mešalniku premešajte v gladko pasto in dodajte pripravljenemu pire krompirju.

Čemaž je odličen v kremni juhi

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 velika čebula
  • 2  velika krompirja
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 šopek svežih čemaževih listov
  • sol in poper po okusu
  • 4 žlice kisle smetane

Čebulo olupite in sesekljajte na drobno, isto naredite s krompirjem, ki ga predhodno olupite in dobro operite. V loncu segrejte olje in dodajte čebulo, ki naj postekleni, nato dodate še krompir in skupaj pražite 3 minute. Ne pozabite mešati, da se ne prismodi. Prilijte jušno osnovo in kuhajte tako dolgo, da je krompir povsem zmehčan. Liste čemaža očistite in odstranite peclje, ter ga grobo nasekljajte, ko je krompir v loncu zmehčan, mu dodate liste in pustite, da se kuha še nekje 5 minut. Juho odstavite iz ognja in vse skupaj pretlačite z paličnim mešalnikom, nato jo dodajte nazaj na ogenj in še malo pokuhate, dodate sol, poper oziroma začimbo po okusi. Ko jo servirate v krožnike, ne pozabite dodati še žlico smetane.

čemaževa juha

loading...

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.