Čiščenje kuhinjskih nožev je pomembno! S pravilnim čiščenjem in vzdrževanjem boste podaljšali njihovo življenjsko dobo. Zato morate nujno temeljito oprati rezilo vsakega kuhinjskega noža po pripravi jedi ali takoj po obroku. Za različne vrste jeklenih nožev obstajajo različne tehnike čiščenja. Ta članek vsebuje več nasvetov za enostavno in učinkovito čiščenje nožev.

Vzdrževanje in čiščenje kuhinjskih nožev: za različne vrste jeklenih rezil

Prvi nasvet za čiščenje in vzdrževanje kuhinjskih nožev je posebna skrb za rezilo, da se ohrani njegov rezalni rob. Upoštevati je treba tudi, da obstajajo različne tehnike čiščenja različnih vrst jeklenih rezil. Noža iz nerjavečega jekla ne čistite enako kot nož iz ogljikovega jekla. Nepravilno čiščenje rezila noža bo povzročilo prezgodnjo oksidacijo.

čiščenje-kuhinjskih-nožev
Vzdrževanje in čiščenje kuhinjskih nožev je odvisno od materiala, iz katerega so narejeni.

Vzdrževanje rezil iz keramike in nerjavečega jekla

Čeprav imajo noži iz keramike in nerjavečega jekla daljšo življenjsko dobo kot številni drugi tipi nožev, jih je vseeno treba pravilno vzdrževati .

Čiščenje keramičnih nožev je zelo preprosto. Keramika je kemično nevtralna (pH 7) in je odporna proti koroziji. Mineral, ki se uporablja za ustvarjanje keramičnih nožev, je cirkonijev dioksid; čiščenje kuhinjskega noža, bogatega s cirkonijevim dioksidom, je izjemno enostavno. Po uporabi keramičnega noža ga splaknite pod tekočo vodo in pustite, da se posuši na zraku.

Vzdrževanje kuhinjskih nožev iz nerjavečega jekla je prav tako enostavno. Nerjaveče jeklo je zelo bogato s kromom, ki ne oksidira. Rezilo iz nerjavečega jekla lahko operete z vročo vodo in detergentom za posodo ali katerim koli drugim milim sredstvom. Pazite, da ne uporabite preintenzivnega mila za posodo in kuhinjskega noža ne pustite sušiti na zraku. Po spiranju noža z vodo ga posušite z bombažno krpo.

čiščenje-kuhinjskih-nožev
Noži s keramičnim rezilom.

Vzdrževanje in čiščenje rezil iz jekla na osnovi ogljika

Noži iz ogljikovega jekla nimajo elementov, ki rezilo ščitijo pred korozijo in potrebujejo več vzdrževanja. To ne pomeni, da so manj učinkoviti kot rezila iz nerjavečega jekla. Noži iz ogljikovega jekla so v kulinariki zelo pogosti.

Najbolje očistite nože iz ogljikovega jekla, ne da bi jih poškodovali, tako da jih po vsaki uporabi obrišete s čisto krpo, ne da bi jih splaknili pod tekočo vodo.

Rezilo noža iz ogljikovega jekla je mogoče očistiti z vodo, vendar morate sprejeti nekatere previdnostne ukrepe, da zmanjšate pojav rje in drugih sledi, ki se sčasoma lahko pojavijo. Tu je nekaj nasvetov za vzdrževanje kuhinjskega noža iz ogljikovega jekla:

  • Nikoli ne dovolite, da se namaka v vodi.
  • Ne uporabljajte detergenta.
  • Po čiščenju noža z vlažno gobo rezilo takoj posušite s čisto in suho krpo.
  • Nikoli ne pustite, da se posuši na zraku.
  • Shranite ga v predal ali blok nožev brez prahu.

Nasveti za nego in čiščenje kuhinjskih nožev

Ko rezilo kuhinjskega noža potemni in izgubi sijaj, obstaja več preprostih, učinkovitih in naravnih načinov, da jih povrnete v prvotno stanje.

Alkoholni kis

Alkoholni kis: zelo učinkovit za vzdrževanje in čiščenje rezil kuhinjskih nožev!
Kis ima odlične čistilne lastnosti. Morda ne veste, da ga lahko uporabljate tudi za čiščenje kuhinjskih nožev. Čiščenje s segretim kisom bo nudilo najboljše rezultate. Vse, kar morate storiti, je, da rezilo podrgnete s krpo, namočeno v segreti kis in ga posušite s čisto krpo! Kis je sicer vsestransko uporaben produkt v gospodinjstvu, preberite več o tem.

Krompir

Verjetno se sliši smešno, vendar kuhinjski nož lahko očistite s krompirjem. Škrob v krompirju povečuje odpornost jekla na rjo in je odličen za naravno čiščenje rezila. Krompir prerežete na polovico in podrgnite po rezilu. Nož nato sperite in posušite.

Limona

Limona je idealna za odstranjevanje črnih madežev, ki se pojavijo na rezilih po daljši uporabi. Če želite kuhinjski nož očistiti z limono, rezilo za nekaj sekund namočite v mešanici limoninega soka in vode (razmerje limone proti vodi 1:5), nato ga sperite in posušite z mehko krpo. Po potrebi postopek ponovite.

Prejšnji članekVsi recepti za peciva in sladice, ki dobro prenašajo vročino (za piknike)
Naslednji članekJe ovseno mleko zdravo? To morate vedeti o najbolj priljubljeni alternativi mleka