Hrenov sirup ali hrenov čaj sta najpogostejši ljudski zdravili proti okužbam dihal v jesensko-zimskem obdobju. Hren je pikantna korenasta zelenjava, ki izstopa od ostalih po močnem, ostrem okusu in vonju. Ta oster vonj po hrenu izhaja iz glavne sestavine hrena, kemične spojine – sinigrina, zato se rastlina že stoletja tradicionalno uporablja v medicini po vsem svetu.
Hrenov sirup proti kašlju in hripavosti
Hren velja za naravni antibiotik z močnim protibakterijskim učinkom. V ljudskem zdravilstvu se že od antičnih časov uporablja za krepitev imunosti, proti kašlju, pljučnih boleznih in okužbah. Sirup iz naribanega hrena z medom, propolisom in janeževimi semeni priporočamo kot enega najboljših naravnih sirupov za zdravljenje pljučnih bolezni.
- Korenino hrena olupimo in naribamo.
- Zmešajte z enako količino medu.
- Ena žlica naribanega hrena se na primer zlije z eno žlico medu.
- Sestavine premešamo in pustimo stati eno uro.
- Običajno je mera 1/4 skodelice medu in ravna žlica naribanega hrena.
- Najbolje je, da dobro premešane sestavine pustite stati nekaj ur ali čez noč, nato pa uporabite eno žlico zjutraj in eno zvečer.